11 Haziran 2013 Salı

YENi FiZiKSEL AKTiViTE PROGRAMIMIZ - PiLATES -


YENi FiZiKSEL AKTiViTE PROGRAMIMIZ - PiLATES -

Merhaba,

“Pembeye ve Hayata” olarak başlattığımız meme ca tedavi süreci ve sonrasını kapsayan ücretsiz egzersiz programımıza ek olarak, yakın bir zaman içerisinde programa saat/lokasyon uyumsuzluğu nedeniyle katılamayan ve/veya aerobik/direnç egzersizleri yerine daha farklı bir fiziksel aktivite tercih edebilecek hanımlar için haftada 2 gün akşam saatlerini kapsayacak bir “Pilates” programı tasarısını bitirmiş bulunmaktayız.

ABD’ den programımızı destekleyen kuruluşların büyük yardım ve eğitimleri ile hazırlanmış bulunan program ile ilgili detayları aşağıda bilgilerinize sunmaktayız. Bu yeni program sürecinin mümkün olduğunca sadece giderleri (trainer eğitmenler + fitness stüdyosu) karşılayacak oranda düşük ücretli tutulabilmesi için katılmak isteyen survivor ve/veya cerrahi-adjuvan tedavi sürecindeki hanımların ortalama adedi ve haftada 2 akşam kolaylıkla gelebilecekleri saat aralıkları ve lokasyonlar (İstanbul içi ilçeler + İstanbul dışındaki şehirler) hakkında önbilgi sahibi olmamız gerekmektedir. Arzu edenler ve daha detaylı bilgi almak isteyenlerin pembeyevehayata@gmail.com veya bilgi@pembeyevehayata.com mail adreslerine mail atmaları şimdilik yeterlidir.

Program dahilinde ayrıca 2008 senesinde ABD 28. Ulusal Nörofizyoloji Akademisi’ nde tanıtılan ve kemoterapi sonrası dönem için nörobilimciler tarafından oluşturulmuş 6 serili bir bilgisayar tabanlı program olan “Beyin Fitness Programı” tanıtımı ve kullanımı hedeflenmektedir. Program “chemobrain” durumlarında % 94 lük bir başarı sağlamıştır ve kullanımı desteklenmektedir.

Zindelikler Dileriz...

Pilates ile Meme Kanseri Rehabilitasyon Programı

Program Eğitimi ve Lisans;
Naomi Aaronson; MA, OTR/L, CHT, Certified Cancer Exercise Trainer
Ann Marie Turo; OTR/L, Yoga/Pilates Instructor, Reiki Master, Breast Cancer Survivor

Pilates Nedir?

Pilates, Almanya Düsseldorf doğumlu Joseph Hubertus Pilates (1880 – 1967) in tasarladığı bir kas / kondisyon egzersizleri formudur. Çocukluğunda raşitizm, astım ve ateşli romatizma geçiren Pilates, dövüş sanatları, yoga ve jimnastik çalışarak sağlığını geliştirmeyi başarmıştır. 1. Dünya Savaşında Almanlar tarafından bir kampa kapatılmış, 1926 da NewYork’ a göç ederek eşi Clara ile birlikte ilk pilates stüdyosunu açmış ve Doğu ile Batı felsefesini birleştirerek oluşturduğu bu konsepte “Kontroloji” adını vermiştir.

Meme kanseri tedavisi sonrası kol/omuz hareket alanı daralması, ağrı, vücut imaj değişimi, lenfödem ve fonksiyon kaybı sıklıkla raporlanan yan etkilerdendir. Kanser, hem fiziksel hemde mental etkileşim gösteren bir hastalık olarak kabul edildiğinden dolayı, pilates gibi holistik bir yaklaşımın survivor hanımlar ile vücutlarının her noktası arasında yeniden bağlantı sağlayabileceği fikri 1955 senesinde ilk pilates “büyüklerinden” Eve Gentry’ nin radikal mastektomi sonrası uygulamaya başladığı programdan beri kabul görmüş ve gittikçe geliştirilmiştir.

Programımız 3 fazdan oluşmaktadır ve pilates mat egzersizleri ile organize bir gelişim hedeflenmiştir. Güvenliği ön planda tutulmuş olan egzersizler diğer fitness ve kardiyo antremanları ile birleştirilebilmektedir.

Meme kanserinin psikolojik, psikososyal ve bilişsel etkileri bulunmaktadır. Psikososyal ve fiziksel etkiler üzerine yapılan araştırmalarda (Ganz, PA., Coscarelli, A., et al. 1996 ve Fobair, P., Stewart, SL., et al. 2006) survivor hanımların ana tedaviden 1 sene sonra maksimum iyileşme sürecine varabildiği fakat seksüel fonksiyon, vücut imajı ve fiziksel / rekreasyonal gibi bir takım problemlerin ısrarla devam edebildiği gözlemlenmiştir. Bilişsel etkiler üzerine yapılan araştırmalarda ise (Bender., et al. 2006) % 20 oranında hastada bilişsel disfonksiyon kaydedilmiştir.

Lenfatik sistem kaslardaki kasılmalara bağlı basınç değişimlerinin protein zengini sıvıyı kalbe geri gönderme şekli ile çalışır. Yoga çalışmalarında yapılan derin abdominal nefes hareketi göğüs kafesinin pompalama kabiliyetini geliştirme esasına dayanır. Pilates ise belirli bir sıralama ile yapılan proksimal (merkeze yakın) ve distal (merkeze uzak) hareketler (karından göğüse, omuza, kollara ve ellere) ile lenfatik döünüşü kuvvetlendirir. Bununla beraber, kilo artışı, aşırı aktivite ve enfeksiyon lenfatik sistemin atacağı sıvı hacmini yükselterek lenfödeme sebep olmaktadır. Özellikle kilo alımı sonucu dokularda artan yağ, lenf sıvısının geçişini zorlaştırır ve lenfödem riskini arttırır.

Omuz bağları ve birçok kas cerrahi müdahale sonrası etkilenmektedir. Omuz mekaniklerindeki değişimler duruş bozukluklarına da sebep olmaktadır. Ameliyat yaraları, zaıflamış omuz mekanikleri, güç kaybı ve eklem bütünlüğünün kullanılamaması ağrı ve hareket alanı eksikliğinin nedenleridir ve pilates programı hazırlanırken hangi kasların esnetilip hangilerinin güçlendirileceğini belirlemek aynı zamanda impingement sendromu, donuk omuz gibi problemlerin kontrolü için de büyük önem taşımaktadır.

Meme Kanseri Rehabilitasyon Pilates Fazları ve Lenföden Risk Azaltma Programı:

Faz 1 – Koruyucu Faz; 1-14 gün arası, 1. Seviye Egzersizler (Faz 0 ile drenler alınmadan başlanılabilir)
Faz 2 – Fonksiyonelliğe Dönüş Rehabilitasyonu; Hafta 2 – 6 arası, 2. Seviye Egzersizler
Faz 3 – Güçlendirme Rehabilitasyonu; Hafta 6 sonrası, 3. Seviye Egzersizler

Önemli Not : TRAM Flep Meme Rekonstrüksiyonu, Osteoporoz ve metastatik durumlar için ayrı üç fazlı programlar bulunmaktadır .

Pilates Meme kanseri Rehabilitasyon Programının Bazı Yararları;

* Birçok değişik pozisyonda yapılabilen hareketler her seviyeden survivor için adapte edilebilir,
* Kollara bağımlı olamayan fakat aktif katılımı sağlanabilen egzersizlerden oluşur,
* Egzersizler hem vücudun dışına hemde içsele yönelik organize edilerek kaygı kontrolü de sağlanır,
* Enerji seviyesi yükselir,
* Nefes teknikleri ile lenfatik sıvının akışı desteklenir,
* Spesifik egzersizler ile lenfödem riski belirgin şekilde azaltılır (Araştırma= Mosely, 2005),
* Grup olarak veya birey olarak yapılabilir,
* Diğer egzersiz ve fiziksel aktivite programları ile kombine edilebilir,
* Eklem hareket alanlarını geliştirir (Araştırma = Keays K., et al. 2007- 12 hafta),
* Kas gücünü, kondisyonu ve hayat kalitesini yükseltir (Araştırma = Keays K., et al. 2007 – 12 hafta),
* Devinduyum ile bedensel hareket ve konum duygusunu geliştirir,
* Duruş, denge ve bedensel ölçülerde gelişim sağlanır.

“Kanser ile yaşamak bir bilim değil, bir sanattır. Her birey kendi yolunu kendi stilinde bulmalıdır ve sadece bu yolun başkalarının görüşlerinden, ihtimallerden ve koşullardan bağımsız olduğunu anlamak önemlidir.” 

Jane E. Brody

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.