12 Haziran 2013 Çarşamba

TiP II DiYABET HASTASI OLAN KADINLARDA MENOPOZ SONRASI MEME KANSERi RiSK ARTIŞI


TiP II DiYABET HASTASI OLAN KADINLARDA MENOPOZ SONRASI MEME KANSERi RiSK ARTIŞI

Uluslararası Korunma Araştırma Enstitüsü (International Prevention Research Institute) araştırmacıları tarafından gerçekleştirilen ve 14 Eylül 2012 tarihli “British Journal of Cancer” dergisinde yayımlanan sonuçlara göre Tip II diyabetli post-menopoz kadınların meme kanserine yakalanma riskinde % 30 a yakın artış gözlemlenmiştir.
.
iPRI bilim insanları tarafından gerçekleştirilen 40 ayrı çalışmada diyabet ve meme kanseri arasındaki ilişkiler incelenmiş ve 4 kıtadan 56.000 vaka üzerindeki çalışmalarda tip II diyabetli post-menopoz kadınların meme kanserine yakalanma riskinde %27 artış bulunmuştur.

Araştırmacılar aynı zamanda diyabet hastaları ile ilişkilendirilen yüksek vücut kütle endeksi (BMI) değerinin de katkıda bulunan bir faktör olduğu belirtmişlerdir.

Kendisini, Kansersiz Yaşam Derneği ve Umberto Veronesi Vakfı’ nın organize ettği “Barış İçin Bilim” Konferansı kapsamında İstanbulda da dinleme şansı bulduğumuz i-PRI başkanı Prof. Peter Boyle, çalışmalarının diyabet hastası kadınlarda menopoz sonrası meme kanseri riskinin yükseldiğini açıkça ortaya koyduğunu belirtmiştir.

Bu araştırma iPRI tarafından yürütülen meme kanseri ve metabolik düzensizlikler arasındaki ilişkiler kapasamındaki çalışmaların bir parçası olup, fiziksel aktivite gibi koruyucu önlemler üzerindeki araştırmalara devam edilmektedir.

Boyle, P. et al. Diabetes and breast cancer risk: a meta-analysis. British Journal of Cancer. DOI: 10.1038/bjc.2012.414

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.