11 Haziran 2013 Salı

MEME KANSERi, KARABUĞDAY EKMEĞi VE İSTANBUL HALK EKMEK iLE TOPLANTIMIZ


MEME KANSERi, KARABUĞDAY EKMEĞi VE İSTANBUL HALK EKMEK iLE TOPLANTIMIZ


Karabuğday (Fagopyrum esculentum Moench) rutin, isokuersitrin, kuersetin, kateşin, mirisetin ve antosiyaninler içeren bir fitokimyasal deposudur. İsminden dolayı tahıllarla birlikte ele alınıp sınıflandırılmasına rağmen Gramineae (Buğdaygiller) familyasına değil, Polygonaceae (Kuzukulağıgiller) familyasına dahildir. E vitamini, B6 vitamini, çinko, selenyum, manganez, magnezyum, bakır, niasin ve tiamin zengini olan karabuğday antioksidan, antikarsinogenik, antimutajenik ve antifungal özelliklere sahiptir. Niasin ve tiamin yediğimiz besinleri enerjiye çevirirken, B6 vitamini kanda oksijeni taşıyan kırmızı kan hücrelerindeki hemoglobin kontrolünü ve dolaysıyla sağlıklı bir bağışıklık sistemini sağlamaktadır.

Karabuğday içerisinde bulunan flavonoidlerden kuersetin ve rutinin kanser hücrelerinin gelişimini zayıflattığı bulunmuştur. Bu iki madde kanserden etkilenmiş hücrelerin sağlıklı hücreler üzerine yapışmasını ve hücre genetik yapısını bozmasını engellemeye destek olmaktadır. Karabuğdayda bulunan bir peptit ise meme kanseri hücrelerinin proliferasyonunu yavaşlatmaktadır. Laboratuar fareleri ile yapılan testlerde ise karabuğdayın östrojen seviyesini düşürerek meme tümörlerinin gelişimini kısıtladığı açıklanmıştır.
Karabuğday gibi tam tanelerde çok bulunan ve fitokimyasalların bir tipi olan bitki lignanları bağırsaklardaki flora tarafından enterolakton’a çevrilir. Bu bileşiğin meme kanseri ve özellikle hormon pozitif tiplerde koruyucu olduğu anlaşılmıştır. Journalof Nutrition’da Ekim 2004’de basılan bir çalışmada Danimarka’da menopoz sonrası 857 kadının kanlarındaki enterolakton seviyesi ölçülmüş, daha çok karabuğday gibi tam taneli gıdaları tüketen kadınların kanında bu koruyucu lignan seviyesi önemli oranda daha yüksek bulunmuştur.

Amiloz ve amilopektin içeriğinin diğer karbonhidratlara oranla daha yavaş sindirilmesi sonucunda kan şekeri seviyesinin dengede tutulmasına destek olan karabuğday bu şekilde böbrek hasarını da önlemektedir. Gluten içermeyen yapıda olduğundan kilo kontrolü için de etkili olan karabuğday tam tahıllılar arasında en yüksek proteine sahiptir ve hemen hemen tamamen yağsız yapısı sayesinde diğerlerinin aksine bu proteininin % 74 oranında kullanılabilme özelliği bulunmaktadır.

“Pembeye ve Hayata” projemiz dahilinde tedavi sonrası beslenme düzenine büyük katkısı olacağına inandığımız karabuğday ekmeği için geçtiğimiz hafta içerisinde İstanbul Halk Ekmek A.Ş. (iHE) ile Sultangazi fabrikalarında bir toplantımız gerçekleşti ve çok duyarlılıkla yaklaştıkları konu ile ilgili yakın bir zamanda ilerleme gerçekleşeceğine inanmaktayız. Bu süreç sırasında kendi ekmeğinizi yapabilmeniz için organik tam karabuğday unlarını sizler için araştırmaya çalışacağız fakat sizlerden konu ile ilgili gelecek bilgileri de bize iletebilirseniz seviniriz. Diğer firmalara ait hazır karabuğday ekmeğini tüketirken lütfen içeriğindeki gerçek karabuğday yüzdesini öğreniniz ve göstermelik olarak karabuğday eklenmiş ürünlerden kaçınınız.

Zindelikler dileriz ...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.