13 Haziran 2013 Perşembe

CERRAHi MÜDAHALE ÖNCESi YEŞiL ÇAY KAPSÜLÜ DESTEĞi


AMERICAN ASSOCIATION FOR CANCER RESEARCH
UT MEDICINE CTRC HEALTH SCIENCE CENTER SAN ANTONIO
BAYLOR COLLEGE OF MEDICINE

SAN ANTONIO MEME KANSERi SEMPOZYUMU
ARALIK 4 – 8, 2012
SAN ANTONIO TEKSAS ABD

ÖZETLER
Sayfa 189 - Aralık 15, 2012

P1-09-06
Yeşil Çay Kapsülü Desteğinin Cerrahi Müdahale Öncesi Meme Kanseri Hastaları Üzerindeki Biyolojik Etkisi
Yu S, Spicer D, Hawes D, Wu A. University of Southern California, Los Angeles, CA

Yeşil çay, ana epikateşinler denilen epigallokateşin, epikateşin gallat ve epigallokateşin gallat (EGCG) gibi antioksidan polifenoller açısından zengindir. Gözlemsel epidemiyolojik çalışmalar düzenli yeşil çay kullanıcılarının daha az meme kanseri riski taşıdığını önerici kanıtlar sunmuşlardır. Biyoaktif özlerinin hücre çoğalması ve anjiogenezi (kılcal damar oluşumu) durdurucu etkisi ile apoptozu (programlanmış hücre ölümü) destekleyici mekanizmaları yeşil çayın anti-kanser etkilerini açıklama önerileridir.

Los Angeles (County) Üniversitesi Güney Kaliforniya Tıp Merkezi olarak meme kanseri tanısı konulmuş kadınlarda cerrahi-öncesi yeşil çay kapsülü kullanımı ile ilgili bir pilot çalışma yürütmüş bulunmaktayız. Başlangıç olarak her iki çalışma kolunu oluşturan kadınlar yeşil çay içmeyenler (tanı sürecine kadar haftada bir fincandan az kullanmış olanlar) arasından seçilmiştir. Yeşil çay kolunu oluşturan kadınlar (n=17) tanı tarihinden programlanan cerrahi müdahale tarihine kadar günlük 3 adet yeşil çay kapsülü kullanmışlardır (Pro Health Green Tea Mega EGCG – 3 kapsül toplamı 870 mg EGCG = 8 fincan yeşil çay). Ortalama yeşil çay kullanım süresi 35 gündür. Kontrol gurubunu oluşturan kadınlar ise yeşil çay kullanmamışlardır.

Yeşil çay ve kontrol grubunu oluşturan katılımcılardan başlangıç ve cerrahi müdahale öncesinde kan ve idrar örnekleri alınmış ve üriner çay kateşin seviyeleri bir uyum ölçüsü olarak test edilmiştir. Başlangıç üriner çay kateşin seviyeleri her iki gurup için de düşük çıkmıştır fakat kontrol gurubundaki kadınlarda kateşin konsantrasyonu düşük kalmaya devam ederken yeşil çay kapsülü kullanan gurupta belirgin bir artış (değişik kateşinler için 2 ile 10 kat arasında) gözlenmiş ve cerrahi müdahale öncesi bu iki guruba ait üriner yeşil çay seviyelerinin belirgin farklılıkta olduğu açıklanmıştır.

Yürütülen çalışmada standart immunohistokimyasal yöntem; formalinle fikse edilmiş, parafine gömülmüş analiz ile; hücre çoğalması (Ki67), apoptoz (BAX) ve anjiogenez (CD34) belirleyicileri incelenmiştir. Ayrı bir analiz ile benign (iyi huylu) ve malign (kötü huylu) meme kanseri dokuları da incelenmiştir. Bu üç biyo-gösterge arasındaki tedavi öncesi ve tedavi sonrası değişimler her iki gurup için de açıklanacaktır. Araştırma WHH Foundation tarafından desteklenmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.