13 Haziran 2013 Perşembe

ADJUVAN KEMOTERAPi SÜRECiNDE EGZERSiZ PROGRAMI


AMERICAN ASSOCIATION FOR CANCER RESEARCH
UT MEDICINE CTRC HEALTH SCIENCE CENTER SAN ANTONIO
BAYLOR COLLEGE OF MEDICINE

SAN ANTONIO MEME KANSERi SEMPOZYUMU
ARALIK 4 – 8, 2012
SAN ANTONIO TEKSAS ABD

ÖZETLER
Sayfa 273-274 - Aralık 15, 2012

Görsel Oturum 2
P2-12-03
Adjuvan kemoterapi alan meme kanseri hastalarında bir egzersiz programının olabilirliği ve yararlarını değerlendirebilmek için bir pilot çalışma.
Petrella TM, Laredo S, Oh P, Marzolini S, Warner E, Dent R, Verma S, Eisen A, Pritchard K, Trudeau M, Zhang L, Bjarnason G. Odette Cancer Center, Toronto, ON, Canada; Women’s College Hospital, Toronto, ON, Canada; Toronto Rehabilitation Institute, Toronto, ON, Canada; Macrostat Inc., Toronto, ON, Canada.
GERiPLAN : Meme kanseri kemoterapi süreci çoğunlukla fiziksel kondisyon, egzersiz toleransı, kas gücü ve hayat kalitesinde (QOL) bir düşüş ile ilişkilendirilmektedir. Kanıtlar, kemoterapi tedavisine fiziksel aktivite ve egzersiz müdahalelerinin hayat kalitesi ile kardiyo-solunum fitness ve gücünü korumaya yardımcı olabileceğini önermektedir.
AMAÇLAR : Bu çalışma, adjuvan kemoterapi tedavisindeki meme kanseri hastalarında hem aerobik hemde direnç eğitimi içeren yapılandırılmış ve uyarlanmış bir egzersiz programının hayat kalitesi (QOL), fiziksel fonksiyonalite ve vücut kompozisyonu üzerine etkilerini belirleme amaçlıdır.
METODLAR : Cerrahi müdahaleden 4 – 12 hafta sonrası dilimde ve evre I-III tanısındaki adjuvan kemoterapi alan kadınlar 6 aylık yapılandırılmış bir egzersiz programı ilave edilmiş ve edilmemiş iki kollu onkolojik gözetime alınmışlardır. Meme kanseri - Kanser terapisi Fonksiyonel Değerlendirme (FACT-B) ve Kısa Form İnceleme (SF-36), kilo, bel çevresi, bel-kalça oranı, vücut yağ yüzdesi, tepe oksijen değeri, dayanıklılık ve bulundukları grubun mevcudu dayanaklarında 3 aylık aralıklarla 12 ay süresince gerçekleştirilmiştir. Tek Yönlü Sapma Analizi (ANOVA) herbiri için 3, 6 ve 12 ay bitimleri alt çizgisinde oluşturulmuştur. Wilcoxon Rank-Toplam Non-parametrik testi her izleme takibinde değişen sayılarla birincil ve ikincil bitim noktalarına uygulanmış ve p-değeri < 0.05 istatistik belirleyici kabul edilmiştir.
SONUÇLAR : Grupta bulunan 62 kadının 51’ i 12 aylık süreyi tamamlamıştır. 1 hasta metastaz nedeniyle, 4 hafta egzersiz grubundan, 6 hasta da standart gruptan kendi istekleri ile çekilmişlerdir. Ortalama yaş 48 (24-75) dir. FACT-B ve SF-36 değerlendirmelerinde egzersiz grubunda gelişim trendi gözlenmiş ve 3 ay sonunda FACT-B sosyal sıhhat p=0.0164 değeri ile belirginlik kazanmıştır. FACT-B ve SF-36 değerlendirmelerindeki diğer sonuçlarda egzersiz grubu ile standard onkolojik gözetim arasında belirgin bir fark gözlenmemiştir. 6 ay sonrasında ise kilo (p=0.0192), vücut yağ yüzdesi (p=0.0337), maks. kuvvet (p=0.0029) ve bel çapı (p=0.0359) oranları, 12 ay sonrasında ise kilo (p=0.0293), vücut yağ yüzdesi (p=0.0481), maks. kuvvet (p=0.0097) ve dayanıklılık (p=0.0037) oranları ile egzersiz grubunda standart tedavi grubuna göre gelişim gözlenmiştir.
KARARLAR : Bu randomize olasılıklı çalışma, egzersiz programının kemoterapi sürecinde yararlı olduğunu önermektedir. Egzersiz programı bitimini takip eden 6 ay sonrasında bile fiziksel fonksiyonelite, vücut kompozisyonu, güç ve dayanıklılıkta gelişim devam etmiş, hayat kalitesinde (QOL) bir azalma gözlenmemiştir. Düzenli ve orta şiddette bir egzersiz programı adjuvan kemoterapi sürecinde tüm fonksiyonların gelişim göstermesinde önemli bir rol oynayabilmektedir ve daha büyük gruplar ile randomize denemelere devam edilmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.