12 Haziran 2013 Çarşamba

KURALLI VE GÖZETiMLi EGZERSiZ PROGRAMI iLE KURALSIZ PROGRAMIN RiSK FARKLARI


AMERICAN ASSOCIATION FOR CANCER RESEARCH
UT MEDICINE CTRC HEALTH SCIENCE CENTER SAN ANTONIO
BAYLOR COLLEGE OF MEDICINE

SAN ANTONIO MEME KANSERi SEMPOZYUMU
ARALIK 4 – 8, 2012
SAN ANTONIO TEKSAS ABD

ÖZETLER
Sayfa 272-273 - Aralık 15, 2012

Görsel Oturum 2
P2-11-17
Ev-Tabanlı Egzersiz ve Kilo Verme Programının Kardiyopulmoner Fitness ve Meme Kanseri Tedavisi Görmüş Postmenopoz Kadınlardaki Risk Üzerine Etkileri için Pilot Çalışma
Burnett D, Klemp JR, Porter C, Schmitz KJ, Fabian CJ, Kluding P. University of Kansas Medical Center, Kansas City, KS; University of Kansas Hospital, Kansas City, KS; University of Pennsylvania, Philadelphia, PA
GERiPLAN : Meme kanseri tedavisi gören kadınlarda kardiyovasküler hastalıkların oluşabilme riski hiç tedavi görmemiş kişilere göre 4 kat fazladır. Aynı şekilde egzersiz kapasitesi (VO2max) 28mL.kg-1, min-1 oranının altında olan kadınlarda da 3 kat fazla ölüm riski bulunmaktadır. Kalp ile ilgili nedenler meme kanseri tedavisi sonrası ölüm sıralamasında ikinci sıradadır.
AMAÇLAR : Kardiyovasküler sonuçları açısından standart egzersiz ve yapılandırılmış egzersiz programının etki ve farklarını araştırmak için meme kanseri tedavisi sonrası bir diyet ve egzersiz programı çalışması yapılmıştır.
METODLAR : Gurup-içi ve guruplar-arası kesitli bir çalışmadır. 19 meme kanseri tedavisi görmüş (ortalama yaş 52.6 +/- 9.3) kadın çalışmaya dahil edilmiştir. İki egzersiz grubundan ilki standart (haftada 150 dakika kuralsız gözetimsiz kardiyovasküler + direnç egzersizi), ikincisi ise kademeli olarak artan (haftada 150 dakika, kurallı ve gözetimli kardiyovasküler + direnç egzersizi) davranışsal kilo kaybı müdahalesi tarzında oluşturulmuştur. Katılımcılar 17 haftalık süre boyunca maksimal egzersiz testi (yürüme bandında VO2max ve dakika), vücut kompozisyonu (ağırlık, vücut kütle endeksi, vücut yağ yüzdesi) ve hayat kalitesi (QOL) açılarından değerlendirmeye tabi tutulmuşlardır.
SONUÇLAR : 16 katılımcı ( 9 = Standart Egzersiz Gurubu; 7 = Yapılandırılmış Egzersiz Gurubu) programı tamamlamıştır. Yapılandırılmış kurallı ve gözetimli egzersiz gurubu kardiyo/solunum (cardiorespiratory) VO2max testinde p = 0.05 değeri ile ve yürüme bandında dayanıklılık süresi açısından p = 0.02 değeri ile belirgin bir gelişim göstermiştir. Maksimum ulaşılabilen kalp atışlarında ise standart egzersiz grubunda başlangıç noktası değerine göre 17 hafta sonunda düşüş görülürken yapılandırılmış egzersiz gurubunda artış kaydedilmiştir. (ç.n. tüm değerler için bkz. ek resim)
KARARLAR : Bu çalışmada hem standart egzersiz hem de yapılandırılmış kurallı egzersiz açısından kardiyo/solunum fitness VO2max değerlerinde iyileşme kaydedilsede yapılandırılmış egzersiz grurubunda çok daha büyük gelişmeler deneyimlenmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.