12 Haziran 2013 Çarşamba

KUŞBURNU ÖZÜ VE ÜÇLÜ NEGATiF MEME KANSERi HÜCRE ÇOĞALMASI


AMERICAN ASSOCIATION FOR CANCER RESEARCH
UT MEDICINE CTRC HEALTH SCIENCE CENTER SAN ANTONIO
BAYLOR COLLEGE OF MEDICINE

SAN ANTONIO MEME KANSERi SEMPOZYUMU
ARALIK 4 – 8, 2012
SAN ANTONIO TEKSAS ABD

ÖZETLER
Sayfa 555-556 - Aralık 15, 2012

P6-14-04
Kuşburnu Özü Üçlü Negatif Meme Kanseri (TNBC) Hücre Çoğalmasını p70 S6 Fosforilasyonunun Regüle Edilmesi Yolu ile Önlemektedir
Coburn TL, Cagle PD, Shofoluwe AI, Martin PM. North Carolina Agricultural and Technical State University, Greensboro, NC

Üçlü Negatif Meme Kanseri (TNBC) meme kanserinin agresif bir formu olup, human epidermal büyüme faktörü reseptörü -2 (HER-2), östrojen reseptörü (ER) ve progesteron reseptörü (PR) eksiklikleri ile karakterize edilir. Bu reseptörlerin bulunmayışı nedeni ile TNBC olağandışı terapötik (iyileştirici) sonuçlara sahiptir ve kendine özgü tedavi metodlarına ihtiyaç duyar. TNBC, ayrıca, klinik tabanda oluşturulmuş hedefe yönelik terapilerin azlığına bağlı olarak kemoterapiye de kısmi cevap verir.

Bitki özlerinin kanser hücrelerinin çoğalma ve pro-survival mekanizmalarının işleyişini bozucu özellikleri ile chemopreventive (kimyasal etkenler yolu ile hastalığı önleyici) yönden kullanışlı olduğu gözlemlenmiştir. Kuşburnu özleri de laboratuar ortamında (in vitro) kanser hücrelerinin çoğalmasını önleyici potansiyel aktivite göstermişlerdir.

Bu çalışma kuşburnu özlerinin TNBC hücre hatları (HCC1806 ve MB157) ve basal-like meme kanseri hücre hatları (HCC70 ve HCC1500) üzerindeki etkilerini araştırmıştır. Hücre çoğalmasında kuşburnu özlerinin engelleyici rolüne karar verebilmek için MTT (Çoklu Hedefli) denemeler yönetilmiş ve 48 saat süresince değişken kuşburnu konsantrasyonları (1mg/ml, 250ug/ml, 25ug/ml ve 25 ng/ml) tedavisi uygulanmıştır. Denenen tüm meme kanseri hücre hatlarındaki hücre çoğalmasında belirgin bir düşüş olabileceğini öneren veriler elde edilmiştir.
Başlangıç niteliğindeki çalışmalar bu işlevde herhangi bir toksik etki bulunmadığını da önermektedir. Western Blot Analizi (moleküler biyoloji protein solüsyonu konfirme yöntemi) ile kuşburnu özlerinin hangi sinyal yolunu etkilediği izlenmiş ve p70 S6 kinaz fosforilasyonunun S6 ribosomal protein kinazı olarak hareket etmesini engelleyerek işlev sağladığı görülmüştür.

Bu bulgular ışığında kuşburnu özlerinin hücre çoğalmasını p70 S6 kinaz sinyalleme ile çakışma sağlayarak engellediği açıklanmıştır.
(ç.n. = Çalışmalar yapay laboratuar ortamındadır.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.