30 Haziran 2013 Pazar

ENERJi TASARRUFLU AMPULLER, BAĞIŞIKLIK SiSTEMi VE MEME KANSERi RiSKi


ENERJi TASARRUFLU AMPULLER, BAĞIŞIKLIK SiSTEMi VE MEME KANSERi RiSKi

Kompakt fluoresan ampuller enerji tasarrufu sağladıkları farklı bir metod kullanmaktadırlar. Aslında gözle görünmeyen UV ışınımı salgılayan bu lambalarda düşük basınçlı c
ıva buharı bulunmaktadır. Cıva buharı yüksek voltaj ile ateşlendiğinde ise ampul camının iç yüzeyindeki fosfor tabakası tetiklenerek ışık yayması sağlanmaktadır.

Öncelikle bağışıklık sistemine tamamen ihtiyacı olan kişiler için enerji tasarruflu ampullerin yaydığı UV sorunu nedeni ile 30 cm den fazla yakınında bulunulmaması, 30 cm den uzakta dahi 3 saatten fazla süre ile kalınmaması ve seçim yapılırken üzerlerinde “Low UV – Düşük UV” yazısının bulunmasının önemli olduğu çünkü bu tip ampullerin bağışıklık sisteminde zayıflamaya yol açtığı “Health Canada” araştırmalarında belirtilmiş ve 2014 yılı için yeni kurallar konulması gündeme gelmiştir.

Kompakt tasarruflu ampullerde kullanılan cıva bilindiği gibi toksik bir maddedir. Her ne kadar ampullerin içerisinde bir tükenmez kalemin uç bilyesi kadar cıva kullanılsa da bağışıklık sisteminin efektif bir şekilde çalışması gereken kişilerde kullanım ve atık açısından risklerin azaltılması amacı ile Kanada Sağlık Bakanlığı tarafından Mayıs 2010 tarihinde aşağıda belirtilen öneriler getirilmiştir;

Kullanım için;
* Üzerlerinde ilave bir cam/plastik koruma olan modeller tercih edilmelidir.
* Mümkün olduğunca uzak konumlanmalı veya direkt teması kesen abajur/avize kullanılmalıdır.
* Değiştirilirken kırılmamasına dikkat edilmeli, fazla basınç uygulanmamalı, mümkünse yumuşak bir bez ile tutulmalıdır.

Ampul kırıldığı takdirde ise;
** Kırılan cam parçacıklarına basılmadan kişi ve evcil hayvanlar odadan çıkarılmalıdır.
** Temizliğe başlanmadan önce cıva buharının çıkması için oda en az 15 dakika havalandırılmalıdır.
** Halı veya yüzeyin temizlenmesi için vakumlu elektrik süpürgesi veya normal süpürge kalan buharı yayabileceğinden dolayı kullanılmamalıdır.
** Eldiven kullanılarak cam parçacıkları ile temastan kaçınılmalı ve iki karton parçası ile büyük kırıklar toplandıktan sonra kalan ufak parçalar yapışkan bir bant kullanılıp bant yüzeyine yapışması sağlanarak toplanmalıdır.
** Yer ıslak bir bez ile silinmeli, toplananan tüm parçalar mümkünse cam bir kap içersinde ağzı kapatılmış olarak çocuklardan ve evden uzakta bir çöpe atılmalıdır.
** Eğer halı üzerinde kırılmış ve temizlikten sonra halı çıkartılabiliyor ise, dışarıda uzunca bir süre havalandırılmalıdır.
** Bu işlemlerden sonra eller iyice yıkanmalıdır.

Meme kanseri açısından konuya bakıldığında ise bağışıklık sistemi zayıflamasına ek farklı bir araştırma daha bulunmaktadır. The Daily Telegraph medikal danışmanı Stephen Adams tarafından yayınlanan araştırma sonuçlarında eski tip filamanlı ampullerin yaydığı 550nm dalga boyutundaki ışık ile enerji tasarruflu ampullerin daha mavimsi 460nm dalga boyutundaki ışık farkının meme kanserinde etkileri bulunan melatoninin salgılanması açısından farklar yarattığı açıklanmıştır. Enerji tasarruflu ampullerin ışınımına maruz kalmak melatonini baskılamakta, ayrıca enerji tüketiminin az olmasına bağlı olarak ev içerisinde daha fazla ve daha uzun süreler ile tasarruflu ampul kullanılması, bazen de ışıklar açık olarak uyunması melatonin, vücut ısısı ve kalp atım hızı açısından riskleri arttırmaktadır.

Bu araştırma ve öneriler ışığında diğer birçok risk faktörüne göre daha ufak bir tehlike öngörülse de biz yinede sizlere en fazla ışığına maruz kaldığınız tasarruflu ampullerinizi mümkünse eski tip ampuller ile değiştirmenizi önererek zindelikler diliyoruz...

Bol melatoninli geceler :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.