11 Haziran 2013 Salı

iÇLERiNDE EN FAZLA BAKIR BULUNAN BESiNLER


Merhaba;

Sizlere 03.03.2013 tarihinde ABD TNBC Foundation izni ile tercüme etiiğimiz bir makalede bakır azaltımının üçlü-negatif meme kanseri yayılmasında bir düşüş sağlayabileceği ile ilgili Faz 2 deneme bilgilerini paylaşmıştık.

Bu konu ile ilgili başlanacak Faz 3 denemelerinin bilgilerinden önce kurallı ve gözetimli egzersiz programımıza yeni katılan üçlü-negatif tipte meme ca yı atlatmış hanımlar ve diğer arkadaşlarımız için içlerinde en fazla BAKIR bulunan besinleri belirtmek istedik.

Günlük bakır alımını önerileri ortalamasının 2 mg olduğu da göz önüne alınırsa; kesin klinik sonuçlar alınıncaya kadar altta 100 gr. da bulunan bakır değerlerini verdiğimiz ürünleri sofralardan UZAK TUTMAK gibi bir önerimiz var; eğer kabul ederseniz

Dana Ciğeri = 100 gr. da 15 mg
İstiridye = 100 gr. da 8 mg
Spiriluna = 100 gr. da 6,1 mg
Shiitake Mantarı = 100 gr. da 5,16 mg
Susam = 100 gr. da 4,1 mg
Tahin = 1 kaşıkta 0,24 mg
Kakao Tozu = 100 gr. da 3,8 mg
Bitter/Kuvertür/Şekersiz Çikolata = 1 kare çikolata parçasında 1 mg
Kaju Fıstığı = 100 gr. da 2,2 mg
Kalamar = 100 gr. da 2,1 mg
Asma Yaprağı = 100 gr. da 1,84 mg
Ayçekirdeği = 100 gr. da 1,8 mg
Kırmızı Turp = 100 gr. da 1,63 mg
Kurutulmuş Domates = 100 gr. da 1,4 mg
Kabak Çekirdeği = 100 gr. da 1,4 mg
Kuru Fesleğen = 100 gr. da 1,4 mg

Bakır değerleri açısından listelemeye devam edeceğiz ve eski tarihli yazımızı da altta tekrar ekliyoruz.
Zindelikler Dileriz

*********************************************
Bakır Azaltımı Üçlü-Negatif Meme Kanseri Yayılmasnı Düşürebilir

Bir faz II klinik denemesinde, anti-bakır ilacının üçlü negatif meme kanseri hastalarında umut verici sonuçları olduğu açıklanmış ve sonuçlar “Annals of Oncology” de yayınlanmıştır.
Çalışmalar, endotel progenitör hücre (EPC) olarak da bilinen kemik iliği hücrelerinin kanserin yayılmasında önemli bir role sahip olabileceğini önermiştir. Bakır-tetrahiomolibdat ilacının EPC ler ile etkileşime girerek kanser yayılımını azaltabileceği düşünülmektedir.

(Çevirenin Notu : Tetrahiomolibdat = Bakır ile birleşerek emilimini azaltır hemde albumin ile bağlı bakır ile birleşerek hücre içine alımını engeller. Genetik bir hastalık olan ve dokularda bakır birikimine yol açan Wilson hastalığı tedavisi ilacıdır.)

Tetrahiomolibdat’ ın rolü yüksek-risk grubundaki meme kanseri hastaları üzerinde bir faz II çalışması ile değerlendirilmiştir. Tedavileri tamamlanmış fakat yüksek-risk grubundaki 40 kadın hasta (11’ i üçlü-negatif evre II-IV arası) üzerinde tetrahiomolibdat kullaılarak bakır hedeflenen özel değere düşülmüştür. İyi bir oranda tolere edilen tedavi metoduna ilişkin ilk 1 yıl sonrası sonuçlar şu şekildedir:
• Bakır azaltmanın sonuçları en verimli olarak üçlü-negatif meme ca hastalarında gözlenmiştir. % 91 lik bölüm tedavinin ilk ayının ardından hedeflenen değerlere ulaşmıştır. Diğer meme ca tiplerinde bu oran % 41 olarak ölçülmüştür.
• Bakır azaltma EPC seviyelerinde belirgin bir düşüş sağlamıştır.
• Tüm kadınların % 85 i ve üçlü-negatif meme ca hastalarının % 82 si test süreci olan 10 ay boyunca nüksetme yaşamamıştır.

Bu sonuçlar bakır azaltımının meme kanseri nüksetmesi (üçlü-negatif dahil) üzerinde etkili olabileğini ve bir faz III denemesinin güvenlik, verim ve onay açısından gerekliliğini göstermektedir.
Yayın Tarihi : 13 Şubat 2013
Kaynak : Triple Negative Breast Cancer Foundation

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.