11 Haziran 2013 Salı

HER ‘SOYA’ DAN KORKMALIMIYIZ ?


HER ‘SOYA’ DAN KORKMALIMIYIZ ?

Soya, doğal isoflavon zengini bir pitoöstrojendir ve (ER) östrojen reseptörlerine bağlanarak zayıf östrojen-benzeri etkileşim gösterebillmektedir. Soya isoflavonlarının kimyasal bileşimi ise non-hormonal özellikler içerir ve birçok meme kanseri araştırmasında kanser hücrelerinin gelişimini azalttığı gözlenmiştir.

Araştırmaların büyük çoğunluğu “tam soya” denilen soya sütü, tofu, tempeh, miso, soya fıstığı ve edamame (yeşil soya fasülyesi) nin sağlıklı ve yağsız bir protein kaynağı olduğunu göstermiştir ve pitoöstrojen alımının haftada 3 - 4 servis aşılmadığı sürece hiçbir yan etkisi bulunmamaktadır. (Soya sütünde şahsen -unsweetened- normal süte benzesin diye tatlandırılmamış olan düşük kalorili versiyonları seçmenizi öneririm.)

Kaçınılması gerekenler ise konsantre pitoöstrojen içeren beslenme destekleri, destek hapları, soya-bazlı protein barları, soya proteini tozu, soya proteini izolatı ve izole edilmiş soya proteinidir. Yiyeceklerin içerik etiketlerinde bu ürün isimlerine, yüksek-proteinli olarak lanse edilen ekmeklere ve tahıllara, “vejeteryanlar için” diye menülere konulan burgerlere ve soya sosislerine dikkat edilmesi son derece önemlidir.

Soya lesitini ise soya fasülyesi yağından elde edilmekte ve birçok yiyecekte - özellikle çikolatada içeriklerin emülsiyonu için – kullanılmaktadır. Hazır yiyeceklerin etiketlerinde lesitin yani soya-bazlı emülsiye ediciler belirtilmektedir fakat pitoöstrojen konsantrasyonu fazla olmadığı için kaçınılması gerekmemektedir. Aynı şekilde soya fasülyesi yağı ve soya sosu da pitoöstrojen içermemekte ve limit konulmadan rahatlıkla tüketilebilmektedir.

Gözlerden kaçan bir konu ise yumurtalardır. Günümüz büyük üretim çiftliklerinde tavuklar soya fasülyesi ile beslenebilmekte ve yumurtaların içerisinde az miktarlarda da olsa soya isoflavonu (bir tip pitoöstrojen) bulunabilmektedir. Eğer yüksek miktarlarda yumurta tüketen biriyseniz, emin olmak için üreticilerden tavukların beslenmesi hakkında bilgi alabilir yada yumurtalarınızı güvenilir organik kaynaklardan tercih edebilirsiniz.

Zindelikler Dileriz...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.