11 Haziran 2013 Salı

BiTKiSEL PROTEiN & HAYVANSAL PROTEiN


BiTKiSEL PROTEiN & HAYVANSAL PROTEiN

Protein Nedir?
Protein, bir kısmını yediğimiz besinlerden almamız gereken (esansiyel aminoasitler) fakat bir kısmının da vücudumuz tarafından imal edilmesi gereken (non-esansiyel aminoasitler) bir aminoasit kombinasyonudur. “Tam Protein” terimi ise vücudun ihtiyacı olan orantıya sahip dokuz esansiyel aminosit anlamını taşır. Hayvansal proteinlerin tamamı “tam protein” yapısına sahiptir. Bunun nedeni ise hayvanların gerekli aminoasit bileşimini zaten kendi vücudu için bir enerji harcayarak yaratmış olmasındandır. Hayvansal protein aynı zamanda “kompleks protein” olarak ta adlandırılır ve geleneksel olarak eski inanışlara bağlı olarak bitkisel proteinden üstün olduğu düşünülür. Bitkisel protein ise değişik sebze ve meyvelerdeki esansiyel aminoasitlerin doğru ölçüde toplanarak vücut tarafından kendisine uygun olarak yapılmasını ifade eder.

Vücudumuz Protein ile Neler Yapar?
Vücudumuzun günlük iş listesi proteinsiz yapılamaz. Protein; hormon, enzim, antikor, kas ve göz lensimize kadar her noktada gereklidir. Protein; oksijen taşınmasını sağlar ve kaslarımızda kasılmayı sağlar. En önemli görevi ise; vücut dokusunun korunması, değişimi ve yapılanmasındaki rolüdür.

Raw-Food Tarzı Beslenmede Gerekli Protein Alınabilirmi?
Son yıllarda yapılan birçok araştırma bir gerçeği ortaya çıkartmıştır; Hayvansal protein alımı vücutta daha çok protein ihtiyacı doğurmaktadır !
Vücudumuz proteini tamamlanmamış formda yani aminoasit olarak alıp değişik görevler için kendi proteinini yapmayı tercih eden bir mekanizmadır. Tam veya kompleks tarzda alınan hayvansal proteinlerin ise bu nedenle öncelikle aminoasitlerine parçalanması, ayrılması ve gereken görevler için tekrar birleştirilmesi gerekmektedir. Bitkisel aminoasitler ise bu işlemi geçip direkt olarak ikinci birleştirme aşamasını sağlamaktadırlar.

Raw Food Beslenme Tarzında Protein Kaynakları Hangileridir?
Yediğimiz besinlerin çeşidini arttırmak aslında içlerindeki esansiyel amino asit çeşitliliğini arttırıp vücut içinde birleştirebilmek anlamına gelir. Kuruyemiş ve çekirdek tarzındaki besinler ile yeşil yapraklı sebzelerde bol çeşitli aminoasit bulunur ve aynı zamanda diğer mineraller, klorofil ve lif açısından da zengindirler. Bitkisel protein almak aynı zamanda bir et kaynağına göre daha az yağ ve daha fazla kalori anlamına da gelir.
% Olarak Protein Kalorileri ve Bazı Örnekler;
Lahanagiller % 55
Yeşil Yapraklı Sebzeler % 35 – 50
Kuruyemiş / Çekirdekler % 12 – 20
Diğer Sebzeler % 10 – 45
Meyveler % 1 - 10
Bir fincan demir zengini mercimekte yaklaşık 85 gr bifteğe eşit 18 gram protein bulunur.
Bir fincan ıspanakta 5 gr protein ve ayrıca kalsiyum ile demir bulunur.
Spirulina, kas gelişimine önem verenler tarafından tercih edilir ve % 65 protein, % 20 karbonhidrat içerir.
Ayçekirdeği yüksek bir protein kaynağıdır. Yemek ile birlikte yada atıştırmalık olarak düzenli tüketimi kas gelişimine de büyük katkı sağlar.

Zindelikler Dileriz...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.