24 Haziran 2013 Pazartesi

SAĞLIKLI BiR MEYVE PESTiLi YAPIMI


Kendiniz veya yakınlarınıza ait meyve ağaçlarınız var ve kendinizi meyvelere boğulmuş hissediyorsanız ağaçlardan dökülmelerini seyretmeniz üzücü olabilir. Sezon sonu yapacağınız bir pestil ise artan meyvelerinizi değerlendirmek için çok uygun bir yoldur. Kolaylıkla taşınabilen ve enerjisi hazır olan bu atıştırmalık, suyunu sıktığınız üzümün posasından, kayısılardan ve birçok meyveden elde edilebilir.

iÇERiK:
* Taze meyveler (kayısı, şeftali, erik, çilek, ahududu, kiraz, böğürtlen, elma, üzüm, armut vs.)
* Su
* Limon suyu
* Şeker (eğer çok gerekirse)
* Tarçın ve Hindistan cevizi gibi baharatalar (Opsiyonel)

METOD:
1. Meyveleri iyice çalkalayarak yıkayınız. Çekirdekli olan meyvelerin çekirdeklerini çıkartarak meyveyi parçalayınız. Elma ve armutlar ile çalışırken önce kabuklarını soyunuz, iç kısımlarını ayırınız ve sonrasında parçalayınız. Üzümlerin ise saplarını ayırınız ve suyunu sıkarak kalan posasını kullanınız. Meyvenin tadına bakarak bir sonraki adımda şeker ilave edip etmemeye karar veriniz.
2. Parçalanmış meyveleri bir tencere içerisine yerleştiriniz ve her 4 ölçek meyve için ½ ölçek su ilave ediniz. Kapağını kapatarak hafif ateşte 10-15 dakika boyunca pişiriniz. Sonrasında kapağını açıp karıştırınız. Patates ezici vb. bir mutfak ekipmanı ile meyveleri tencerede iyice eziniz ve tadına bakarak şeker, limon suyu veya baharat ihtiyacı olup olmadığına karar veriniz. İlavelerden sonra meyve püreniz kıvamlı hale gelene kadar kısık ateşte kaynatmaya ve karıştırmaya (yaklaşık 10 dakika daha) devam ediniz.
3. Püreyi mutfak değirmeni, blender veya rendeden geçirerek daha yumuşak kıvamlı ve homojen olmasını sağlayınız.
4. Kenarlıklı bir tepsi üzerine plastik fakat mikrodalga kullanımına uygun bir pişirme örtüsü sererek püreyi boşaltınız. Kalınlığın 3 – 6 mm arasında olmasına özen gösteriniz.
5. Pişirme örtüsünü, fırın yüzey ve raflarına değmeyecek ve bükülerek pürenin üzerini kapatarak kurumasını engellemeyecek şekilde, fırına koyunuz ve düşük ısı 60⁰ C ye ayarlayınız. 8 – 12 saat lik bir süre içerisinde püreniz kuruyacak ve yumuşak fakat yapışkan olmayan bir yüzeye kavuşacaktır.
6. Pestiliniz hazır olduktan sonra plastik örtüsünden ayırıp, hava sızdırmaz bir kap içerisinde rulo yaparak buzdolabı yada derin dondurucuda uzun süreler saklayarak sağlıkla tüketebilirsiniz.

Afiyet Olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.