11 Haziran 2013 Salı

PATOLOJi RAPORUNUZDAKi Ki-67 SKORU VE ÖNEMi


PATOLOJi RAPORUNUZDAKi Ki-67 SKORU VE ÖNEMi

Ki-67 gelişen ve bölünen hücrelerde bulunan fakat hücre gelişiminin dinlenme fazında bulunmayan bir kanser antijenidir. Bir hücresel protein olan Ki-67 hücreler çoğalmak için bölünmeye başladığında yükselmektedir. Bu özelliği sayesinde Ki-67 iyi bir tümör markeri olarak görülür ve tümör dokusunda gerçekleştirilen bu test ile tedavi safhası tahminleri yürütülebilir.

Araştırmacılar yüksek Ki-67 seviyelerinin daha agresif bir tümör tipini işaret ettiği ve nüksetme riskinin averajdan daha fazla olduğu konusunda hemfikirdirler. Daha fazla pozitif hücreler daha hızlı bölünme ve yeni hücreler anlamına gelmekte ve meme kanseri için % 10 düşük, % 10-20 sınır ve % 20 üzeri ise yüksek sonuç anlamına gelmektedir.

Ki-67 testi doktorlarınıza uygulanacak kemoterapi ve/veya neo-adjuvan kemoterapi planları konusunda önemli bilgiler verebileceği gibi uzmanların bu bilgileri nasıl değerlendirebileceği konusunda henüz tam bir görüş birliğine varılamamış olmasından dolayı bu test patoloji raporunuzda görülmeyebilir veya istenmemiş olabilir veya yerine “S – Faz Fraksiyonu” testi gözükebilir.

S-faz fraksiyonu testi alınan tümör dokusunda bulunan hücreler arasında genetik bilgisini veya DNA sını kopyalamak üzere olan kısmın yüzdesidir ve bu “sentez fazı” hücre bölünmesinden hemen önce oluşur. % 6 ‘ nın altı düşük, % 6-10 orta seviye ve % 10 üzeri bir sonuç yüksek kabul edilir.

“Pembeye ve Hayata” projesi olarak patoloji raporlarında Ki-67 ve/veya S-Faz Fraksiyonu skorları yüksek olan hanımların kurallı egzersiz ve fiziksel aktivite programlarımızı ihmal etmemeleri veya katılmalarının önemi ile beslenme düzenleri ile ilgili tam bir bilgi sahibi olmalarının önemini belirtmek ister zindelikler dileriz...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.