11 Haziran 2013 Salı

RESEPTÖRLER VE TRIPLE (ÜÇLÜ) NEGATiF MEME KANSERiNiN DEĞiŞiK TiPLERi


RESEPTÖRLER VE TRIPLE (ÜÇLÜ) NEGATiF MEME KANSERiNiN DEĞiŞiK TiPLERi

ER ve PR Reseptörleri:

Reseptör belirli bir hücrenin içinde veya üzerinde bulunan proteinlere verilen isimdir. Normal meme hücreleri ve bazı meme kanseri hücreleri kadınların kan dolaşımında bulunan östrojen ve progesteron hormonlarına bağlanırlar ve gelişimleri için gerekli besinlerini bu hormonlardan alırlar. Patolojik kontrollerde öncelikle alınan kanserli hücre numunesinde bu reseptörlerden herhangi biri yada ikisinin bulunup bulunmadığı araştırılır. Eğer östrojen reseptörü bulunursa ER-pozitif (yada ER+), progesteron reseptörü bulunursa PR-pozitif (yada PR+) olarak sınıflandırılan kanser hücresi bu reseptörlerden herhangi biri bile bulunsa genel olarak “hormon reseptör pozitif” olarak adlandırılır. Hormon reseptör pozitif olan meme kanseri türleri daha yavaş ilerleme ve hormon terapi ilaçlarına daha iyi cevap verme eğilimindedirler. Ortalama her 3 meme kanserinden 2 si hormon reseptör pozitiftir fakat genç yaşlarda bu oran düşmektedir.

Hormon reseptörleri ER ve PR ayrı ayrı ve 3 farklı şekilde raporlanabilir;
1* Negatif – Zayıf Pozitif – Pozitif olarak,
2* Pozitiflik % sinin tam olarak belirtilmesi,
3* Pozitiflik % sine ilave olarak renklenme derecesinin de Zayıf – Orta – Şiddetli belirtilmesi.

HER2 Proteini:

Yaklaşık 5 meme kanserinden 1 inde genler HER2/neu (kısaca HER2) diye adlandırılan bir proteinin fazlasıyla üretimi için komut verir ve HER2 seviyesi çok fazla kopyalanarak anormal yüksek protein seviyelerine çıkar. Bu tür tümörlere HER2-pozitif adı verilir ve genel olarak hızlı büyüme ve agresif yayılma eğilimindedirler. Hormon reseptör pozitif tiplerin hormon terapi ilaçlarına cevap vermesi gibi bu tip kanser için de HER2/neu proteinini hedefleyen ve cevap alınan ilaçlar bulunmaktadır.

HER2 raporlamaları tipik olarak 0 (negatif), 1+ (zayıf pozitif), 2+ (orta pozitif), 3+ (kuvvetli ve yayılan pozitif) olarak belirtilir.

Meme Kanserinin Moleküler Sınıflandırması:

Yeni bir moleküler sınıflandırma sistemi ile meme kanserleri -daha farklı gruplandırmalar olsa da- 4 ana gruba ayrılmıştır;
1* Luminal A
2* Luminal B
3* Triple (Üçlü) Negatif / Bazal Benzeri
4* HER2

Luminal A:
ER+(pozitif) ve/veya PR+(pozitif) ve HER2-(negatif) olan, aynı zamanda da düşük Ki67 (aktif olarak bölünen kanser hücresi) saysı içeren bu grup kanser tiplerinin yaklaşık % 40 ını oluşturur. Luminal A tümörlerin sadece % 12-15 kadarı p53 mutasyonu (zayıf tedavi beklentisi) içerir..

Luminal B:
ER+(pozitif) ve/veya PR+(pozitif) olan, aynı zamanda da HER2+(pozitif) ve yüksek pozitif Ki67 içeren gruptur. Meme kanseri tiplerinin yaklaşık % 20 sini oluşturan bu grup HER2-(negatif) de olabilir ve Luminal A tipine göre daha genç yaşlarda görülür. % 30 oranında p53 mutasyonu, büyük tümör çapı, pozitif lenf nodu belirleyici özelliklerindendir.

Triple (Üçlü) Negatif / Bazal Benzeri Tip:

Üçlü Negatif Meme Kanserleri östrojen ER-(negatif), progesteron PR-(negatif) ve HER2- (negatif) grubu oluştururlar. Bazal benzeri tümörler ise aynı zamanda HER1 mutasyonu ve/veya cytokeratin 5/6 proteini içererek yüksek p53 mutasyonu özelliklerini taşırlar. Büyük çoğunlukta üçlü negatif tümörler bazal benzeri ve büyük çoğunlukla bazal benzeri tümörler de üçlü negatif olduğu halde yine de tüm bazallar üçlü negatif veya tam tersi düşünülemez.

Üçlü Negatifin Moleküler Alt Tipleri:

Meme kanserlerinin % 15-20 kadarı üçlü negatif veya bazal benzeri oluşumdadırlar ve sıklıkla genç yaşta kadınlarda ve BRCA1 mutasyonu bulunanlarda görülmektedirler. Üçlü negatifin moleküler alt tipleri ise % 49 bazal benzeri (yüksek bölünme ve stabil olmayan genetik), % 30 düşük claudin (düşük bölünme ve stabil genetik), % 9 zengin HER2, % 5 Luminal A, % 6 Luminal B ve % 1 normal-benzeri çeşitlilik gösterirler. Bazal benzeri tümörlerin alfaB-crystallin, cyclin E ve EGF reseptörleri ile ilişkileri de bulunabilir.

Borderline – Sınır Gurubu Üçlü Negatif:

Üçlü negatif meme kanseri grubunda bir de “Borderline - Sınır Gurubu” adı verilen bir durum söz konusudur. Araştırmacıların bir kısmı üçlü negatifteki ER ve PR yüzdesini %10 a kadar negatif kabul etse de yeni yaklaşımlarda % 1 – 10 arasındaki zayıf pozitif hormon reseptörünün bu gurubu üçlü negatiften ayırarak yarı-luminal bir guruba soktuğu ve hormon terapi ilaçları ile desteklenmesi üzerine uygulamalar yapılmaktadır. Androjen reseptörü pozitifliği ve EGF reseptörü üzerine yöneltilen çalışmalar da devam etmektedir.

BRCA Mutasyonları:

Hormon terapi ilaçlarının kullanılamadığı üçlü negatif meme kanseri grubunun % 80 inin aynı zamanda diğer başka özellikler gösteren guruba dahil olması araştırmacıları DNA hasarına cevabın tedavi mekanizması oluşturmasına yönelik PARP inhibitörleri adı verilen hedef tedavi ilaçlarının BRCA mutasyonlu kişilerde kullanılmasına yöneltmiştir ve bu konuda umut verici klinik denemeler yapılmaktadır. Platinum ajanları da aynı şekilde tümörün BRCA ya bağlı DNA ilaçlarına hiper-hassas olması özelliğini kullanmaktadırlar.

HER2 Tip Meme Kanseri:

HER2 tipinde ER-(negatif), PR-(negatif) ve HER2+(pozitif) denge söz konusudur. Meme kanserlerinin % 10 – 15 kadarı bu moleküler profili gösterir ve bu grubun % 75 inde de p53 mutasyonu bulunur. Luminal tiplere göre daha erken yaşlarda görülürlerse de hedefe yönelik tedavi ilaçları bulunmakta ve tedaviye cevap alınmaktadır.

Reseptörlerinizin pozitif yada negatif olması ile ilgili yüzdelerden tam olarak emin olmanız - gerekirse 2. bir patoloji talep ederek – genetik uzmanlarına danışmanız ve doktorlarınızdan yeni gelişmeler ile klinik denemeler hakkında bilgi almanız birçok şeyi sizlerin lehine değiştirebilir.

Bilinçli, Zinde ve Mutlu Günler...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.