25 Ağustos 2013 Pazar

YAŞAYAN SIVILAR ve ViTAMiNLi BiTKiLERi PiŞiRMEK



Sağlıklı bir beslenme stilinin en önemli karakteristiği vücudun hızlı bir şekilde sıvı haline çevirebileceği besinler tüketmektir.

Bir bitkinin suyu, vücudumuzdaki kan gibi, yapılandııcı ve besleyici tüm içeriğe sahiptir. Sindirim işlevinde öncül olan yiyeceği absorbe edip sıvı haline dönüştürmek ve kan dolaşımımıza katılmasını sağlamaktır. Bu anlamda insan vücudu tam bir meyve/sebze sıkacağı olarak düşünülebilir.

Pişirilmiş besinler hayati önem taşıyan sıvıları içermezler. Enzimlerin yok olduğu ısıya gelmeden önce ilk kaybolan ise suyun kendisidir. Bu nedenle vücut pişirilmiş yiyecekleri emerek kullanabileceği forma sokmak için oldukça fazla bir güç ve zaman harcar. Bir dilim ekmeği veya bir bifteği sıvı haline getirmek için gereken enerji miktarını tam olarak tahmin etmemiz gerekmese de sindirim sisteminin en büyük enerji kullanıcımız olduğunu fark etmemiz zor değildir.

Şimdi de bizlere gerekli olan vitaminlere bakalım;
A. D. E ve K vitaminleri yağda çözünen vitaminlerdir ve kızartma işlemi sırasında bozularak kullanılamaz hale gelirler. Suda çözünen C ve B12 dahil birçok B grubu vitaminleri ise yüksek ısıda hasar görürler.

A vitamini eksikliği akne ve cilt bozukluklarına yol açar. A vitamininin bitkisel formu olan beta-karoten roka, tere, brokoli, ıspanak, hindiba, kantalup kavunu (içi turuncu ve ağlı tipte olanlar) ve havuçta bolca bulunur.

E vitamini de kızartıldığında tamamen bozulur ve eksikliği kalp hastalıkları ile sindirim sistemi sorunlarına yol açar. En güçlü E vitamini kaynağı ise zeytinyağıdır.

Doğal E vitamini kabul edilen tokoferol kndisine sağlık açısından yüz çizgileri, cilt kırışıklıkları ve kalp hastalıklarına yönelik bir kullanım alanı bulmuştur. Fakat en değerli ve pahalı E vitamini formu tokotrienol’ dur. Doğada bitkilerin özellikle çekirdek ile tohumlarında bulunan tokotrienol ısıya karşı çok hassas olduğundan çok çabuk bozulabilmektedir ve kesinle çiğ formda tüketilmelidir. Alfa-tokotrienol normal E vitamininden 50 kat, delta-tokotrienol ise 200 kat daha güçlüdür.

Zindelikler dileriz...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.