ŞEF MEHMET AK’ IN SOFRASINDAN EKSiK OLMAYAN ÜRÜNLERi TANIYALIM – 7 –
Sütten
26 kat fazla kalsiyumu, yabanmersininden 4 kat fazla antioksidan
özelliği, havuçtan 5 kat fazla betakaroteni, balık yada biftekten 4 kat
fazla proteini, radyoterapi yan etkilerini azaltıcı özellikleri,
dakikalar içerisinde verdiği enerji ve daha pekçok özellikleri ile
SPIRULINA...
Kısa bir süre içerisinde daha fazla tanıtmayı ve daha
kolay ulaşabilmenizi sağlamayı hedeflediğimiz spirulina hakkında detaylı
bilgi ve sorularınız için pembeyevehayata@gmail.com adresine mail ya da
sayfamıza mesaj atabilirsiniz...
ŞEF MEHMET AK’ IN SOFRASINDAN EKSiK OLMAYAN ÜRÜNLERi TANIYALIM – 7 –
SPIRULINA – iNANILMAZ ÖZELLiKLERiNE ŞAŞIRACAĞINIZ EŞSiZ SÜPER BESiN
Spirulina, %100 naturel,
spiral şekilli, koyu yeşil-mavi renkli, tek hücreli cyanobacteria
familyasına ait bir mikro tuzlu ortam algidir. Göl yüzeylerinde yetişir
ve kullanımı Azteklerden öğrenilmiştir.
Spirulinanın en önemli
besleyici özelliği olan proteinden başlamadan önce proteinin bazı ana
hatlarını hatırlamamız faydalı olacaktır;
Proteinler, kas ve
kemikler gibi dokularımızın yapı oluşumunda ve tamirinde büyük rol
üstlenen amino asit zincirleridir. Bunun yanısıra proteinler ve
aminoasitler, insülin yönetimi, bağışıklık sistemi yapılanması ve
mineral nakliyesi gibi bazı diğer hayati fonksiyonları da üstlenirler.
Proteinlerin içerdiği 22 değişik aminoasit içerisinde esansiyeller adı
verilen 9 adedi vücut metabolizması tarafından üretilemezler ve
besinlerden alınmaları gerekir.
Bir proteinin kalitesi içerdiği
aminoasitlerin miktarına ve metabolizmanın ihtiyacını karşılayacak
kombinasyona sahip olmasına bağlıdır. Spirulina, tüm esansiyel amino
asitlere sahip olan bir tam proteindir ve hücre duvarında selüloz
içermemesi nedeni ile çok çabuk sindirilip asimile edilebilme özelliği
onun hayvansal proteinler gibi işlenerek sindirim sitemini meşgul
etmesine gerek olmadan protein ihtiyacını anında karşılamasını
sağlamaktadır. Bu nedenle spirulina vücutta dakikalar içinde şaşırtıcı
enerjisini hissedebileceğiniz bir süper besindir.
Peki
spirulina kabaca ne kadar proteine sahiptir? Spirulina % 65 bitkisel
protein yüzdesi ile bir balık ya da bifteğin 4 katı proteine sahiptir.
Bir smoothie yaparken içerisine katacağınız 3 kaşık spirulina 15 gr.
protein verebilir ki bu 2 adet jumbo yumurta veya yarım tavuk göğüs
etine eşittir. Spirulina proteinin sindirilebilme yüzdesi % 95’ e
yakındır ve bu özellik kurutulmuş yumurtadan imal edilmiş besin
takviyeleri ile aynı oranda bir kullanılabilme kapasitesi sağlamaktadır
yani bir vegan için en güçlü proteindir.
Spirulina bizi başka nelerle şaşırtır?
* Antienflamatuar özelliklere sahip olan, kolesterolü düşüren ve kalp
hastalıkları riskini azaltabilen esansiyel yağ asidi GLA (Gamma
Linolenik Asit) içerir.
* Yüksek Omega 3 ile Omega 6 ve 9 kaynağıdır.
* Kandaki toksinlere karşı etkili Klorofil içerir ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
* Biyolojik olarak kullanılabilecek yüksek konsantrasyonlu demir
içeriği ile hamilelik ile anemi de kullanılır ve kabızlığa neden olmaz.
* Spirulinanın ORAC (Oksijen Radikal Absorbe Kapasitesi) yani
antioksidan değeri 24,000 dir ve yaban mersininden 4 kat daha fazladır.
* Aynı miktarda sütten tam 26 kat daha fazla kalsiyuma sahip olması ile
hamileler, yaşlılar ve çocuklar için eşsiz bir kaynaktır. Sütte bulunan
laktik aside duyarlı kişilerde de kullanılabilir.
* Allerji ve alerjik reaksiyonlara karşı etkilidir.
* Fosfor içeriği ile dişlerde yeniden mineralizasyonu sağlar.
* Artan araştırmalar ile radyoaktif izotoplarla birleşebildiği ve
radyoterapi ile radyasyona maruz kalmanın yan etkileriyle savaşabildiği
kanıtlanmıştır.
* Ağır metaller ile birleşerek vücuttan atılabilmelerine yardımcı olur.
* Havuçtan 5 kat, ıspanaktan 40 kat fazla beta karoten içerir ve hücreleri korur.
* Prebiyotik özelliği ile gut bölgesinde yararlı bakteri oluşumunu destekler.
* A vitamini, B vitaminleri, E vitamini, K vitamini, mangan, bakır, çinko, potasyum, magnezyum ve sodyum içerir.
* Karaciğer ve böbreklere destek olur, detoksifikasyon sağlar.
* Egzersiz antrenmanı sürecinde yağ yakımını arttırır.
Daha sayılabilek pek çok yararlı özelliğe sahip olan spirulinanın güçlü
tadına alışabilmek başlarda zor olabilir ve taze sıkılmış sebze ve/veya
meyve suları ile karıştırılarak kullanılması önerilir. Bir kaşık (5
gram) ile başlanarak içecek başına 10 grama kadar güvenle çıkılabilir.
Yüksek ateşli hastalar, deniz ürünlerine/otlarına allerjisi olan
kişiler ve hiperparatiroidi hastalarının tüketmemesi veya doktorlarına
danışarak kullanmaları gerekmektedir.
Zindelikler Dileriz...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.