7 Ağustos 2013 Çarşamba

ŞEF MEHMET AK’ IN SOFRASINDAN EKSiK OLMAYAN ÜRÜNLERi TANIYALIM – 6 –

 
Çikolataya alternatif arıyorsanız en doğru formu olan şekersiz ve işlenmemiş raw organik kakao tozu hakkında... Detaylı bilgi için pembeyevehayata@gmail.com adresine mail atabilirsiniz.

ŞEF MEHMET AK’ IN SOFRASINDAN EKSiK OLMAYAN ÜRÜNLERi TANIYALIM – 6 –

ORGANiK ÇiĞ ÇiKOLATA – RAW KAKAO TOZU

Çikolatanın geldiği ağacın botanik ismi Theobroma Cacao dur ve Cacao (Kakao) kelimesi ilk kez günümüzde Meksika sınırları içerisin
de kalan bölgede yaşan bir Kolomb ve Aztek öncesi halk olan Olmekler tarafından kullanılmıştır. Tarih, sonrasında çikolatanın Mayalara ve İspanyollara geçtiğini ve İspanyol kökenli dillerde “Cacao” olarak telaffuzuna devam edildiği halde İngiliz kökenli dillerde kolaylık sağladığı için “Cocoa” olarak değişim gösterdiğini söylemektedir. Günümüzde raw food – çiğ beslenme literatüründe ise çiğ çikolata ya da raw kakao için “cacao”, pişirilmiş, işlenmiş çoğu zaman da şeker ve mandıra ürünleri ilaveli kuzenine ise “cocoa” adını vermek geleneği oluşmuştur.

Çiğ çikolatanın sağlığa faydaları hakkında yazılanlar göz kataraktlarını azaltmaktan, kalbi kuvvetlendirmeye ve stresi bastırmaya kadar uzanmaktadır. Birçok kişinin hissettiği öforik (sevinçten uçurucu) duygu ise anandamid adı verilen bir beyin hormonu olan nörotransmitterin çiğ çikolata ile salgılanmasıdır. Araştırmalarda antioksidanlar, flavanoidler, sülfür, magnezyum, demir, potasyum, bakır ile B1, B2, B5, B9 ve E vitaminleri kaynağı olarak da gösterilen çiğ çikolatanın içerisinde bulunan esansiyel yağ asitleri ise kötü kolesterolün düşmesi ve iyi kolesterolün yükselmesi açısında fayda sağlamaktadır.

4 kaşık, yaklaşık 28 gram, çiğ çikolata (raw kakao tozu)’ nın içerisinde bulunan ana besleyiciler ortalama olarak şu şekilde sıralanabilir;
Ortalama Toplam Kalori : 120
Ortalama Yağ’ dan Gelen Kalori : 23
Ortalama Doymuş Yağ : 1,5 gr. (günlük ihtiyacın yaklaşık % 7’si)
Sodyum : 20 mg (günlük ihtiyacın yaklaşık % 1’i)
Karbonhidrat : 19 gr. (günlik ihtiyacın yaklaşık % 6’sı)
Lif : 7 gr. (günlük ihtiyacın % 28’i)
Protein : 5 gr.
Demir : 1,6 mg (günlük ihtiyacın yaklaşık % 16’sı)
Kalsiyum : 40 mg. (günlük ihtiyacın yaklaşık % 4’ü)

Çiğ beslenme mutfağında içecekler, smoothieler ve tatlılarda zevkle kullanacağınız bir ürün olan çiğ çikolatanın Sn. Şef Mehmet Ak tarafından Endonezya’ dan getirtilmiş formu hakkında bilgi almak için myrawlifestyle@gmail.com adresimize mail atabilir veya www.mehmetakademi.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

Zindelikler Dileriz.
..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.