15 Ağustos 2013 Perşembe

ÜÇLÜ NEGATiF MEME KANSERiNiN RiSKLERiNi VE YAPTIĞIMIZ EGZERSiZ PROGRAMINI ANLAMAK



Progesteron reseptörü, östrojen reseptörü ve Her2/neu gen ekspresyonları bulunmayan meme kanseri türü için “Üçlü Negatif Meme Kanseri” terimi kullanılmaktadır. Üçlü negatif meme kanseri tümörlerinin çoğu bazal-tip olduğu gibi çoğu bazal-tip tümörler de üçlü negatiftir.

Bazal-tip tümörler meme kanalları içerisinde sıralanan bazal hücreler ile benzer özellikler gösterirler ve bazal-tip ile üçlü negatif tip kanserler meme kanserleri içerisinde % 15-20 lik bir pay ile çoğunlukla genç kadınlarda görülürler. BRCA1 genine bağlı meme kanserleri ise hem bazal-tip hem de üçlü negatif olurlar.

Üçlü negatif tipte meme kanseri (TNBC) heterojen (türdeş olmayan) kanser gruplarına dahildir ve çoğunlukla hormon reseptörü pozitif olan kanser gruplarına göre daha agresif özellikler gösterir. İstatistiklere göre ÜÇLÜ NEGATiF MEME KANSERiNDE TEKRARLAMA RiSKiNiN EN YÜKSEK OLDUĞU ZAMAN DiLiMi 3 iLE 5 YIL ARASINDAKi DiLiMDiR ve risk 5 yıldan sonra belirgin bir azalma göstermektedir.

Üçlü negatif tipin genelde yüksek lezyonları olduğu halde bir kısmı orta veya hafif derece lezyonlar ile düşük riskte lenf nodu metastazına işaret ederler, yani üçlü negatif meme kanseri tanısı mutlaka kanserin yayılabileceği anlamını içermez.

“Pembeye ve Hayata” projesi olarak başlattığımız egzersiz ve fiziksel aktivite programında özellikle üçlü negatif tipte hanımları konuk etmek istememizin en büyük nedeni araştırmalara göre yüksek fiziksel aktivitenin üçlü negatif riskinde sağladığı azalmadır ve yüksek risk içeren ilk 5 yıllık süre boyunca kesinlikle en azından orta-derece yoğunlukta bir egzersiz programına devam etmelerini önermemizdir. Post-menopoz hanımlarda da obezite ile kanser riskinin yükselmesi doğru orantılıdır ve östrojen seviyesi ile adipoz doku arasındaki güçlü ilişkinin bu riske sebep olduğu düşünülmektedir.

1 yılda fazla bir süre oral kontraseptif (doğum kontrol hapı) kullanan kadınlarda üçlü negatif meme kanseri riski kullanmayan veya 1 yıldan az kullanan kadınlara oranla 2.5 kat artmaktadır. Birçok araştırma bu riskin genç kadınlarda 4.2 kata kadar yükseldiğini ve 41-45 yaş arasında ise düştüğünü göstermiştir.

Üçlü negatif tip meme kanserinin bir kısmında epidermal büyüme faktörü reseptörü (EGFR) nün, bir kısmında da transmembran glikoproteininin (NMB-GPNMB) aşırı ekspresyonu görülür. Histolojik (doku bilim) araştırmalar üçlü negatif tipleri adenoid kistik veya sekretuar karsinom (daha az agresif tipler), invaziv duktal karsinom grade 3, medüller kanserler ve çok agresif metastatik kanserler olarak kategorize eder. Medüller üçlü negatif tipte meme kanserleri sıklıkla BRCA1 mutasyonuna bağlı olarak genç kadınlarda görülürler. Çok nadir tanı konulan tipler ise pullu ve apokrin karsinom ile bazende enflamatuar tipte olan meme kanserleridir.

Lütfen meme kanseri tanı tipinizi biliniz ve özellikle tedaviden sonra herhangi bir ilaç kullanımı içermeyen üçlü negatif tipte meme kanseri ile tanışmışsanız orta-yoğunlukta bir fiziksel egzersiz programını en az 5 yıl süresince uygulayınız. Uyguladığımız program gibi kurallı ve gözetimli bir aktiviteye katılamıyorsanız en basit anlatımı ile haftada 150 dakika orta-yoğunlukta (aktivite sürecinde yanınızda bulunan bir kişi ile çok çok rahat konuşamayacak bir zorluk kategorisinde ve biraz da terleyerek) egzersiz yaptığınızdan emin olunuz. Herhangi bir konuda ve ÜCRETSiZ egzersiz programımız hakkında sormak istediğiniz sorularınız için sayfamıza mesaj atabilir veya pembeyevehayata@gmail.com mail adresimizi kullanabilirsiniz.

Zindelikler Dileriz.
..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.