2 Ağustos 2013 Cuma

OSTEOPOROZ İLACI BAZEDOXIFENE’ iN MEME KANSERi HÜCRE GELiŞiMiNi DURDURDUĞU AÇIKLANDI



EDiTÖRÜN SEÇiMi
Medical News Today
Christian Nordqvist

OSTEOPOROZ İLACI BAZEDOXIFENE’ iN MEME KANSERi HÜCRE GELiŞiMiNi DURDURDUĞU AÇIKLANDI

Avrupa’ da onaylanmış olan osteoporoz ilacı Bazedoxifene’ in, günümüzdeki ilaçlara direnç gösterenler de dahil, meme kanseri hücrelerinin gelişimini durdurduğu açıklandı. Açıklama San Francisco’ da 15 Haziran 2013 tarihinde gerçekleşen ENDO 2013 (Endocrine Society’s Annual Meeting)’ de Duke Cancer Institute araştırmacıları tarafından yapıldı.

Araştırma ekibi Bazedoxifene’ in sadece östrojeni bloke etmekle kalmayıp östrojen reseptörlerini hepsini tamamen yokettiğini bildirdi ve laboratuar çalışmaları ile hayvanlar üzerindeki deneylerde aşağıdaki bulguların edinildiğini belirtti;
* Östrojene bağımlı hücrelerin büyümesi durduruldu,
* Tamoksifen ve/veya diğer aromataz inhibitörlerine direnç gösteren hücrelerin büyümesi de yavaşlatıldı ve günümüzde bu ilaçlara direnç gösteren hücreler için uygulanan kemoterapiye toksik olmayan bir alternatif olasılığı oluşturuldu.

Bazedoxifene oral olarak kullanılan SERMS (Seçici Östrojen Reseptör Modülatörü) grubuna dahil bir ilaç olup bazı dokularda östrojeni mimiklerken aynı anda başka dokularda da östrojen aktivitesini bloke etmektedir. Tamoksifen de bir SERM dir fakat Bazedoxifene’ in aynı zamanda bir SERD (Selektif Östrojen Reseptör İndirgeyici) olma özelliği de görülmüş ve östrojen reseptörlerini zayıflatmakla birlikte tamamen imha ettiği bulunmuştur ki Tamoksifen bunu yapamamaktadır.

Araştırmadaki bilim insanları birçok meme kanseri hücresi üzerinde testler uygulamış ve tamoksifene duyarlı fakat mutasyonlu HER2 geni için kullanılan Lapatinib’ e dirençli hücrelerin büyümesi üzerinde de olumlu sonuçlar almışlardır. Araştırma yöneticisi Susan Wardell Bazodoxifene’ in kemik dokusunun yok olmasını da engellediğini ve zaten FDA tarafından güvenliği osteoporoz için onaylı olduğundan dolayı kısa bir süre içerisinde diğer tedavilere yanıt vermeyen ileri meme kanseri vakalarında kullanılabileceğini umduklarını belirtmiştir.

Bazedoxifene 2009 senesinde Avrupa Komisyonu tarafından onaylanmıştır ve Conbriza® ticari markası altında post-menopoz osteoporoz tedavisi için satılmaktadır.

Zindelikler Dileriz...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.