19 Ağustos 2013 Pazartesi
AiLE iÇERiSİNDE BiR KANSER TANISINI ÇOCUKLARA NASIL SÖYLEMELi VE BAŞA ÇIKMALARINA NASIL YARDIMCI OLMALIYIZ?
Kanser teşhisi konulduğunda önceliklerinizden biri çocuklarınıza söylemek olmalıdır. Bazı kişiler kanser olduklarını çocuklarından saklamak isterler fakat çocuklar ne olduğunu bilmeseler de birşeylerin yolunda gitmediğini mutlaka hissederler ve eğer bilgilendirilmezlerse en kötü senaryoyu düşünebilirler. Başkalarından öğrenmeleri ise onları kızgın ve karışık bir duruma sokar.
Bazı ebeveynler kötü haberleri vermeyerek çocuklarını koruduklarını düşünebilirler ama gerçek ise; çocuklarınızın sizin açık ve dürüst yaklaşımınıza ihtiyacı olduğudur. Lütfen önceden planlayarak, çocuklarınızla anlayabilecekleri şekilde; yaşı küçük olanlara basit açıklamalarla, büyük olanlara ise daha detaylandırak; konuşunuz. Çocuklarınızla iletişim kurmak onlara kendilerini ifade etme ve size sorma şansı verecektir. Lütfen çocuklarınızı cesaretlendiriniz ve sorularına dürüstçe cevap veriniz. Böylelikle yanlış anlaşılmaların önüne geçerek çocuklarınıza kendilerini hastalığınızdan sorumlu hissetmemeleri konusunda da yardımcı olursunuz.
Çocuklarınıza yakın tüm kişiler (büyükbaba, büyükanne, okul öğretmenleri, arkadaşlar) ile çocuklarınızla konuşma planınızı paylaşınız ve konuşmalarınızda bir farklılık oluşmamasına özen gösteriniz. Eğer siz yapamıyorsanız güvendiğiniz bir dostunuz tarafından çocuklarınızın kanser hakkında bilgilendirilmesini sağlayınız.
Çocuklar aile içinde bir kanser ile başa çıkmakta zorlanabilirler. Ebeveyn yada kardeşleri değişmiş gözükebilir, hastanede yada yatağa bağımlı olabilir. Bu değişiklikler çocuklarınızı korkutabilir ve davranışlarını değiştirebilir. Küçük çocuklar güven duygusu eksikliği yaşayarak yanınzdan ayrılmak istemeyebilir yada dikkatinizi çekmek için daha kötü davranışlar sergileyebilir. Yaşça büyük çocuklar ya kendisini geriye çeker yada sizinle daha yakın olmaya çalışır. Bu değişiklikler aile içerisindeki kanserin bir sonucudur fakat çok belirgin davranış bozuklukları hissederseniz bir sağlık profesyonelinden yardım istemeniz faydalıdır.
Yapabilecekleriniz şunlar olabilir;
* Nasıl hissettiğinizi mutlaka çocuklarınız ile paylaşınız. Kanser hakkında konuşurken dürüst ve açık olmak önemlidir.
* Dinleyiniz – Çocuklarınıza duygularını tartışabilme şansı veriniz.
* Sorularını cevaplarken basit olmaya çalışınız ve cevaplayamadığınızı sorularının cevaplarını doktorunuzun vermesini sağlayınız.
* Onlara olan sevginiz konusunda yeniden güvence verecek davranışlar sergileyiniz.
* Birlikte birşeyler yapmaya çalışınız; beraber ev ödevi yapmak, televizyon seyretmek veya onlara kitap okumak faydalı olacaktır.
* Sevdiğiniz bir yakınınız veya arkadaşınızın onlara vakit ayırmasını sağlayınız.
* Öğretmenleri veya okul danışmanları ile konuşunuz.
* Kanserin bulaşıcı bir hastalık olmadığı konusunu anlamalarını sağlayınız.
* Onlara yaptıkları yada yapmadıkların birşeyin kanser sebebi olamayacağını anlatınız.
* Kendiniz yapamasanız bile tedaviniz boyunca iyi bakılacakları hakkında güvence veriniz.
Kaynak: Cancer Council NSW, How do I tell to children? & Helping Children Cope, Mayıs 2009
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.