27 Ağustos 2013 Salı
MEME KANSERi SONRASI TANI RiSKiNiN YÜKSELDiĞi OVER KANSERiNDE ERKEN TEŞHiS iÇİN YENi UMUT
26 Ağustos 2013 – CANCER Journal & ACS & Health News
Bildiğiniz gibi meme kanseri sonrası, özellikle de aile içerisinde meme kanseri geçmişi ya da over kanseri geçmişi (baba tarafından da gelebilen) bulunuyorsa over kanseri tanı riski yükselmektedir.
Güvenilir bir tarama yöntemi bulunmadığından “Sessiz Öldürücü” adı verilen, birkaç semptomla kendisini gösteren ve tanı konulduğunda çoğunlukla ileri evrede bulunan bu kanser türünün hemen hemen %100 doğruluk payı ile erken teşhis edilerek yakalanabileceği dün “Cancer” Journal Online da yayımlanan bir araştırma ile yeni bir umut oluşturmuştur.
4051 kadının 11 yıl süre ile izlendiği, over kanseri erken tanısı ve CA 125 (karbonhidrat antijen 125) arasındaki ilişkiyi gösteren araştırma sonuçları dün American Cancer Society “Cancer” online saysında açıklanmış ve ana hatları ile The University of Texas MD Anderson Cancer Center tarafından yürütülen araştırmada over kanserinin erken teşhisinde CA 125 kan testi ve risk içeren grubun transvajinal ultrasona (TVS) yönlendirilmesiyle daha önce başarısız bir tarzda kullanılarak tam sonuç alınamayan CA125 testinin hemen hemen %100 doğruluk payı ile kullanılabildiği belirtilmiştir.
Yeni araştırma ile CA125 de meydana gelen değişimlerin ROCA (Over Kanseri Risk Algoritması) kullanılarak incelendiği, düşük risk grubunda öngörülenlerin 1 sene sonra, orta risk grubunda öngörülenlerin 3 ay sonra, yüksek risk grubunda bulunanların ise ek ağrısız transvajinal ultrason ile hemen incelemeye alınması ile teşhislerin yüksek doğrulukla gerçekleştirildiği Houston M.D. Anderson Cancer Center Jinekolojik Onkoloiji Profesörü Dr. Karen Lu tarafından detaylı bir şekilde özetlenmiştir.
Atlanta’ da bulunan American Cancer Society Meme ve Jinekolojik Kanserler Direktörü Debbie Saslow da araştırmanın çok uzun zamandır yaşamadıkları bir heyecan yarattığıni belirterek, tanı koymayı değil, bu araştırmada yakalandığı gibi tanıyı erken koymayı hedeflediklerini ekleyerek daha kapsamlı araştırmalara devam edileceğini açıklamıştır.
İngiltere’ de 200.000 kadın üzerinde devam eden çalışmanın tam sonuçları ise 2015 yılı içerisinde elde edilecektir.
Bu umut verici araştırma algoritmasının ülkemizde kullanımına başlaması ve literatüre girmesi her ne kadar zaman alacak olsa da yıllık ve üç aylık CA125 değişimlerinin izlenmeye alınacağı belirgindir. Doktorlarınız ile konuşup fikirlerini ve onaylarını aldıktan sonra şimdiden bu basit kan testini yaptırarak uzun vadeli sonuçlarını saklamanız gelecekte bir rekrospektif risk çalışmasında sizlere çok yardımcı olacak bilgiler sağlayabilir.
Zindelikler Dileriz...
Araştırmaya Katılan Kurumlar :
* Department of Gynecologic Oncology and Reproductive Medicine, The University of Texas MD Anderson Cancer Center, Houston, Texas
* Biostatistics Center (Harvard Medical School), Massachusetts General Hospital, Boston, Massachusetts
* Office of Translational Research, The University of Texas MD Anderson Cancer Center, Houston, Texas
* Department of Diagnostic Radiology, The University of Texas MD Anderson Cancer Center, Houston, Texas
* Department of Clinical Cancer Prevention, The University of Texas MD Anderson Cancer Center, Houston, Texas
* OGA Medical Center, Houston, Texas
* Women & Infants Hospital, Brown University, Providence, Rhode Island
* OB/GYN Associates of Dallas, Dallas, Texas
* Women's Clinic, The Iowa Clinic, West Des Moines, Iowa
* The University of Texas Family Physicians, Houston, Texas
* Geffen Cancer Center and Research Institute, Vero Beach, Florida
* Department of Pathology and Clinical Pathology, The University of Texas MD Anderson Cancer Center, Houston, Texas
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.