9 Ağustos 2013 Cuma

TAM YAĞLI MANDIRA ÜRÜNLERi & YAŞAM BEKLENTiSi DÜŞÜŞÜ

National Cancer Institute tarafından fonlanan ve 1997 – 2000 seneleri arasında erken evre invaziv meme kanseri tanısı konulan 1893 kadının yaklaşık 12 sene boyunca izlendiği çalışmada yağlı ve yağsız mandıra ürünlerinin 5-6 sene süresince kümülatif averaj tüketiminde yağlı mandıra ürünlerinin yaşam beklentisinde düşüşe sebep olduğu açıklanmıştır. (All-cause mortality P trend < .001 & Mortality not related to breast cancer P trend = .007)

Fred Hutchinson Cancer Research Center’ ın besin frekans sorgulama anketi baz alınan çalışmada yağsız ürünler ile ilgili herhangi bir bulgu saptanmamasına rağmen yağlı süt, yoğurt, peynir, dondurma, tereyağı gibi ürünlerin günde yarım porsiyon ve fazlası tüketiminin hayat kaybı riskini yükselttiği belirtilmiştir. (Less than half a serving= Hazard ratio [HR], 1.20) & More than 1 serving per day = HR, 1.49; P trend = .05).

Düşük yağ ve yağlı mandıra ürünlerinin östrojenik hormonlar açısından meme kanseri sonrası yaşam beklentisine etkisi üzerine gerçekleştirilen bu ilk araştırma Oakland, California Kaiser Permanente’ den Candyce Kroenke, ScD, MPH tarafından yönetilmiş ve sonuçlar 14 Mart 2013 tarihinde Journal of the National Cancer Institute’ da yayımlanmıştır.

Kısa bir süre önce Medscape Medical News’ da da özetlenen araştırma gözlemsel olup eksiksiz kabul edilmemekle birlikte araştırmacılar mandıra ürünleri ile diğer hormonal kanser türleri olan prostat, endometrik ve over kanserleri arasında da pozitif ilişki bulunduğunu ve şeker ilavesiz tipte bitkisel-bazlı süt (pirinç, soya sütü) ile yağsız mandıra ürünlerine yönelmenin makul bir yaklaşım olacağını belirtmişledir. Meme kanserinin nüksetmesi açısından ise sonuçlar pozitif fakat istatistiki belirginliğe sahip değildir.

Bizlerde doğru hayat stilinin önemine dikkat çekerek zindelikler dileriz...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.