TAM YAĞLI MANDIRA ÜRÜNLERi & YAŞAM BEKLENTiSi DÜŞÜŞÜ
National
Cancer Institute tarafından fonlanan ve 1997 – 2000 seneleri arasında
erken evre invaziv meme kanseri tanısı konulan 1893 kadının yaklaşık 12
sene boyunca izlendiği çalışmada yağlı ve yağsız mandıra ürünlerinin 5-6
sene süresince kümülatif averaj tüketiminde yağlı mandıra ürünlerinin
yaşam beklentisinde düşüşe sebep olduğu açıklanmıştır. (All-cause
mortality P trend < .001 & Mortality not related to breast cancer
P trend = .007)
Fred Hutchinson Cancer Research Center’ ın
besin frekans sorgulama anketi baz alınan çalışmada yağsız ürünler ile
ilgili herhangi bir bulgu saptanmamasına rağmen yağlı süt, yoğurt,
peynir, dondurma, tereyağı gibi ürünlerin günde yarım porsiyon ve
fazlası tüketiminin hayat kaybı riskini yükselttiği belirtilmiştir.
(Less than half a serving= Hazard ratio [HR], 1.20) & More than 1
serving per day = HR, 1.49; P trend = .05).
Düşük yağ ve yağlı mandıra ürünlerinin östrojenik hormonlar açısından
meme kanseri sonrası yaşam beklentisine etkisi üzerine gerçekleştirilen
bu ilk araştırma Oakland, California Kaiser Permanente’ den Candyce
Kroenke, ScD, MPH tarafından yönetilmiş ve sonuçlar 14 Mart 2013
tarihinde Journal of the National Cancer Institute’ da yayımlanmıştır.
Kısa bir süre önce Medscape Medical News’ da da özetlenen araştırma
gözlemsel olup eksiksiz kabul edilmemekle birlikte araştırmacılar
mandıra ürünleri ile diğer hormonal kanser türleri olan prostat,
endometrik ve over kanserleri arasında da pozitif ilişki bulunduğunu ve
şeker ilavesiz tipte bitkisel-bazlı süt (pirinç, soya sütü) ile yağsız
mandıra ürünlerine yönelmenin makul bir yaklaşım olacağını
belirtmişledir. Meme kanserinin nüksetmesi açısından ise sonuçlar
pozitif fakat istatistiki belirginliğe sahip değildir.
Bizlerde doğru hayat stilinin önemine dikkat çekerek zindelikler dileriz...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.