29 Ekim 2013 Salı

MEME KANSERi TEDAViSiNDE POTANSiYEL BiR ATILIM, YENi HORMON REPLASMAN TEDAViSi (HRT) HAPININ MiLYONLARCA KADINA VE TAMOKSiFEN KULLANICILARINA YARDIMCI OLACAĞI BEKLENiYOR

6000 den fazla kadının yer aldığı araştırma sonuçları açıklanarak yeni bir HRT hapının menopoz semptomlarını dramatik olarak düşürdüğü ve osteoporoz oranlarını azalttığı açıklanmıştır.

Bilim insanları yeni tedavi ilacının “büyük bir umut” oluşturduğunu çünkü günümüzde menopoza yaklaşan kadınların kullandığı ilaçlarının aynı zamanda meme kanseri riskini arttırdığına dikkat çekerek, bazı uzun dönemli ilaçlarını yan etkileri nedeniyle kullanmayı bırakmayı düşünen meme kanseri tedavisi olmuş SURVIVOR kadınların da bu hap sayesinde semptomları azaltacağını ve ilaçlarına rahatlıkla devam edebileceklerini belirmişlerdir.

Bilim insanlarını en fazla heyecanlandıran ise yapılan laboratuvar ortamı denemelerinde hapın aynı zamanda bir tedavi kombinasyonu ile meme kanseri tümörlerininin gelişimini de azaltılabildiği olmuştur.

Uzun yıllardır osteoporoz ve kemik kırılganlığını önlemeye yönelik kullanılan ve aynı zamanda da menopoz semptomlarını rahatlatan hormon replasman tedavisi ilaçlarının östrojen ve progesteron üzerindeki etkileri ile meme kanseri riskini ikiye katladığı ve kalp hastalıklarına yol açtığı çeşitli araştırmalar ile öngörülmüş durumdadır.

Yeni HRT ilacı “DUAVEE” ise kemik kırılganlığında % 40, sıcak basması gibi diğer bazı menopoz semptomlarında ise % 85 e varan oranlarda yüksek etki gösterirken içeriğinde bulunan – bazedoxifene – ile östrojen blokajını da gerçekleştirebilmektedir. İlaç birçok HRT hapında bulunan progesteron da içermediğinden meme kanseri açısından çok daha güvenli olduğu da düşünülmektedir.

Virginia Üniversitesinden Prof. Richard Santen, American Society for Reproductive Medicine konferansında şunları belirtmiştir; “45 yıldır meme kanseri üzerinde araştırmalar yapıyoruz… Eğer yaptığını düşündüğümüz şeyi yapıyorsa, bu müthiş..”

Yeni ilacın tedavisi FDA tarafından 3 Ekim 2013 tarihinde A.B.D. de Ocak 2014 itibari ile kullanımı için onaylanmış durumdadır ve Avrupa’ da da ilaç düzenleyici kurumlar tarafından birkaç ay içerisinde yeşil ışık yakılması için şu anda inceleme altındadır.

Tamoksifen kullanıcılarının % 40 kadarının yan etkileri ile baş edememesi nedeniyle ilacı bırakması ve bunun binlerce hayat kaybına neden olduğunun belirlendiği düşünüldüğünde ise yeni ilacın umut edilen potansiyeli daha iyi anlaşılmaktadır.

Zindelikler Dileriz…
The Telegraph, 18 Ekim 2013 tarihli makaleden özetlenmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.