12 Ekim 2013 Cumartesi

EBEVEYNLERDE KANSERiN ERGENLiK ÇAĞINDAKi ÇOCUKLARA ETKiSi; 2 – BAŞKA KiŞiLER NELER DÜŞÜNECEK ? 3 - BU DURUMLA NASIL BAŞEDECEĞiM ?



(İlk Bölümün Devamı)

2 – BAŞKA KiŞiLER NELER DÜŞÜNECEK ?

Kişiler kanser hakkında çok farklı fikirlere sahip olabilirler. Bazıları çok anlayışlı ve yardım önerici olurken bir kısmı uzak durmayı tercih edebilirler. Bazı arkadaşlarınız annenizin kanser tanısı hakkında konuşmak istemeyebilir ve bunun nedeni de büyük olasılıkla ne söyleyeceklerini bilememeleri ya da sizi üzmekten çekinmeleridir. Aslında arkadaşlarınız bu ani durum karşısında konuşmanız gereken ilk kişiler olmayabilir ve sizden yaşça büyük veya bu süreci daha önce yaşamış bir kişi ile konuşmayı tercih etmeniz daha yararlı olabilir.

Siz ve anneniz için üzülenler olacaktır. Yapmaya çalıştıkları size yardımcı olmak olsa da konuşma tarzlarını sizi üzmeye başlar ise bunu hemen kendilerine söylemeniz en doğrusudur çünkü size yardım etmeye çalışırken üzdüklerini fark etmeyebileceklerdir.

Sonuç olarak; lütfen başka kişilerin düşünceleri hakkında kendinizi üzmeyiniz. Önemli olan siz, aileniz ve sizin konuşmayı seçtiğiniz kişilerin düşünceleridir.

3- BU DURUMLA NASIL BAŞEDECEĞiM ?

Her ergen gencin kendisinin yarattığı birçok baş etme metodu bulunmaktadır. Bunların bazıları bir üzüntü kutusuna koyacakları ufak kağıtlara düşüncelerini yazmak veya iyi hissedene kadar bağırmak gibi değişik yollar olabilir. Sizin kendiniz için uygun bulduğunuz metodların yanında bizim de sizlere sunacağımız basit birkaç öneriyi okuyabilirsiniz;

• Kendi sağlığınıza dikkat ediniz. Daha erken yatmaya çalışarak dinlenmek ve sağlıklı bir beslenme önemlidir çünkü duygusal bir stres altında iken vücudunuz fiziksel strese de girebilecektir. İyi hissetmiyorsanız bir doktor ya da büyüğünüze danışmanız gereklidir.

• Kendinize olan biteni daha iyi kavramanız için bir süre tanıyınız. Çok çabuk bir adım atmak zorunda değilsiniz. Bazı insanların duyguları ile başa çıkabilmesi yıllar alabilir. Lütfen bu konuda yazılmış bilgileri bulup okumaya ve duygularınızı ifade ederek paylaşmaya çalışınız. Emin olun; zaman içerisinde her şey daha anlaşılır bir hale gelecektir.

• Bir günlük tutarak hislerinizi ve duygularınız yazınız. Geçmişte yazdıklarınıza bakarak şu anda ne kadar yol aldığınızı görmeniz size çok daha iyi hissettirecektir.

• Fiziksel aktivitede bulunmaya çalışınız. Okulunuzdaki bir spor çalışması, yürüyüş, yüzme, koşma gibi her türlü egzersiz negatif enerjinizi dışarıya atıp size yaşadıklarınızın ağırlığını bir süre unutturabilecektir.

• Kreatif olmaya çalışarak, bir şiir, hikaye, resim, tasarım gibi yaratıcı aktivitelerde bulununuz.

• Yalnızlık size iyi gelmeyecektir. Ailesinde aynı süreci yaşamış ergenlik sürecindeki kişiler ile arkadaşlık kurunuz. Unutmayın; her zaman kanserden konuşmak zorunda değilsiniz ve aynı süreci yaşamış kişilerin birlikte eğlenmesinin duygusal katkısı çok büyüktür.

• Etrafınızda her şey değişiyor gözükürken “normal” hissetmek iyi gelebilecektir. Lütfen arkadaşlarınızla vakit geçirerek bir sinema ya da konsere gitme fikrine sıcak bakınız.

• Üzülmek istediğiniz anlarda çekinmeden üzüntünüzü gösteriniz. Üzüntü ve sıkıntılarını bastırarak içine atan kişilerde sonradan daha stresli bir süreç baş göstermektedir. Hiçbir üzüntü sonsuza kadar sürmez, lütfen aklınızda tutunuz.

• Okul hayatınıza eskiden olduğu gibi devam etmeye çalışınız. Daha sıkı çalışmak size kanseri fazla düşünmediğiniz ve başarabildiğinizi kanıtlayan bir süreç sunabilecektir.

Sevgilerimizle…

(Devam edecektir.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.