2 Ekim 2013 Çarşamba

BRCA GEN TESTi SONUÇLARININ ÇOCUKLAR iLE PAYLAŞIMI

 
Georgetown Üniversitesi Lombardi Kapsamlı Kanser Merkezi tarafından BRCA1 ve BRCA2 mutasyon testleri sonuçlarının çocuklar ile paylaşımı konusunda anneler üzerinde gerçekleştirilen araştırma sonuçları Temmuz 2013 içerisinde açıklanmıştır.

Annelerin % 62 sinin sonuçları yaşları 8 ile 21 arasında değişen çocukları ile paylaştığının görüldüğü araştırmada çoğunlukla “negatif” çıkan sonuçların paylaşıldığı ve paylaşımlarda yaşı 13 üzerinde olan çocukların tercih edildiği belirlenmiştir.
Araştırmacı Kenneth Tercyak negatif sonuçların “iyi haber” olarak kabul edilip çocukların endişe ve üzüntülerini azaltacağı düşünülerek paylaşıldığını ve iletişim kurmayan annelerin ise çocukların yaşının henüz yeterince uygun olmadığını düşünerek bilgi vermeyi ileri bir tarihe bırakan çoğunluk grubunda olduğunun belirlendiğini belirtmiştir.

Söylenmesi her zaman çok da kolay olmayan sonuçların çocuklar ile paylaşılıp paylaşılmamasına etki eden bazı faktörler de görülmüştür. Bunlar arasında önceden kanser nedeni ile kaybedilmiş yakınlar, çocukların anneleri ve/veya kendi kanser riskleri hakkında sorabilecekleri sorular, çocuğun cinsiyeti ve geçmişte yapılan benzer konuşmalar gösterilebilmektedir.
Sonuçlar ne olursa olsun çocukları ile paylaşmak, anneleri, sonuçları açığa vurmayan gruba oranla daha çok tatmin etmektedir çünkü pozitif çıkan sonuçlarda KANSER RiSKi/RiSKLERi HAKKINDA KONUŞMAMAK KORUYUCU ÖNLEM ALINAMAYACAK İLERi BiR TARiHTE OLUŞABiLECEK DAHA ÜZÜCÜ BiR DURUM YARATABiLMEKTEDiR ve anneler bu konuda bilgi sahibidir.

BRCA mutasyonların meme ve over kanseri riski üzerinde bulunan etkisi ve çocukların ayrı mutasyonu miras edinme riskinin % 50 olduğu göz ardı edilmeden çocuk sağlığı/ebeveyn ilişkileri açısından bilgi edinmek ve paylaşımda bulunmak çocuklarınızın uzun dönemde daha sağlıklı bir hayat stili seçebilmelerinde de yönlendirici olmaktadır.

Zindelikler Dileriz…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.