16 Ekim 2013 Çarşamba

iKi ARAŞTIRMA, TEK ÖNERi ; TAMOKSiFEN KULLANIYORSANIZ UYKUNUZA DiKKAT EDiNiZ !



Rochester Tıp Merkezi Üniversitesi araştırmacıları birçok kadın tarafından bir söylenti şeklinde raporlanan konuyu bilimsel olarak gözlemlemiştir; tamoksifen, merkezi sinir sistemi ve beyin hücrelerinde toksisite yaratarak “kemo-beyin” benzeri bir mental sislenme yaratmaktadır.

“The Journal of Neuroscience” 18 Eylül 2013 sayısında yayınlanan araştırmanın muhabir-yazarı olan UR Stem Cell and Regenerative Medicine Institute direktörü ve Biyomedikal Genetik Profesörü Mark Noble Ph.D, takımının öncelikle merkezi sinir sistemi (CNS) hücrelerinin tamoksifen toksisitesine maruz kaldığını belirlediğini ve myelin adı verilen, sinir hücrelerinin düzgün çalışması için gerekli yalıtım kılıflarının % 75 inin tamoksifen alımını takip eden 48 saat içerisinde kaybedildiğinin belirlendiğini açıklamıştır.

U.S. Department of Defense, National Institutes of Health, Susan Komen Race for the Cure, ve Carlson Stem Cell Fund tarafından desteklenen araştırmada Prof. Noble beyni korumak için güvenli tedavi metodları geliştirmenin kritik olduğunu belirtmiş ve bu konuda yükselen bir farkındalık ve araştırma süreci oluştuğu halde kısa-dönem hafıza kaybı, mental bulutlanma ve konsantrasyon problemi gibi süreçlerin yaşanmaya devam ettiğini vurgulamıştır. Birçok hastada etkiler zaman içerisinde azalsa da bazı kesimlerde semptomların iş kaybı ve depresyona varan ölçülerde artabildiği gözlemlenmiştir.

Madison, Wisconsin Üniversitesi bilim insanları ise yaptıkları ayrı bir çalışmada beyin ve omurilik sinir hücresi yalıtım kılıfı olan myelin’ in uyku ile artış gösterdiğini belirlemişlerdir.

Laboratuvar çalışmalarında myelin’ i oluşturduğu öngörülen oligodendrositlerin uyku süreci ve uyanık durumdaki gen aktivitelerinin analizi gerçekleştirilmiş ve uyku durumunda genlerin açık durarak myelin formasyonunu tetiklediği belirlenmiştir. Bir elektrik kablosunun etrafındaki kılıf benzeri çalışarak elektrik darbelerinin hücreden hücreye geçişini sağlayan myelin üretiminin hızlı göz hareketleri (REM) yani düş görme sürecinde tepe noktasına ulaştığını açıklayan Wisconsin Üniversitesi Uyku ve Şuur Merkezi araştırmacısı Dr. Chiara Chirelli daha detaylı araştırmalara ihtiyaç duyulduğunu belirtmiştir.

4 Eylül 2013 tarihinde “Medical News Today” tarafından yayımlanan bu ikinci araştırma iyi ve düzenli bir gece uykusunun önümüzdeki yeni gün için gerekli enerjiyi yenilemesi dışında beyin tamiri için de etkili olabileceği sonucunu öngörmektedir ve ilk araştırmanın etkileri düşünüldüğünde tamoksifen kullanıcılarının uyku düzen ve sürelerine azami önem vermesinin yarar sağlayabileceği görülmektedir.

Elektron mikroskobu imajı: Courtesy of Chiara Cirelli, Beyin korteksinde myelin, sağda segmentasyon sonrası yeşil bölge.

Zindelikler Dileriz…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.