22 Ekim 2013 Salı

EGZERSiZ SÜRECiNDE VÜCUDUMUZDA NELER OLUYOR ? (Bölüm 2)


BEYiN

Artan kan akışı beyin hücrelerimizin fonksiyonalitesini yükseltir ve egzersiz sonrasında beyin çok daha fazla odaklanabilir hale gelir. Eğer “düzenli” olarak antrenman yapıyorsanız bir süre sonra beynimiz bu kan döngüsüne alışarak bazı genleri kapatıp bazılarını açar ve Alzheimer, Parkinson ve inme gibi bir çok hastalık riskini azaltabilmemizi sağlar.

Egzersiz beynimizdeki nörotransmitterler adı verilen ve endorfinleri de kapsayan kimyasal mesajlama sistemini de tetikler ve modumuzu yükseltir. Burada pompalanan serotoninin etkiside büyüktür. Salgılanan dopamin ile glutamat kol ve bacak hareketlerimize destek olurken GABA yani gama-üminobutrik asit ise dengeli ve kontrollü hareket etmemizi sağlar.

Hippocampus adı verilen beynin bilinç ve duyum merkezi beyne pompalan oksijen ve yeni hücre gelişimi ile öğrenme ve hafıza yetilerini geliştirir. Beynin otonomik sinir sistemini kontrol eden bölgesi olan hipotalamus ise vücut ısısının artması ile terlemeyi sağlayarak vücut su ve tuz dengesinin yenilenmesini sağlar.

Beynimizde egzersizin bize en büyük faydayı sağladığı bölgelerden biri de hipofiz bezleridir. Bu bölge böbreküstü (adrenal) bezlerine hareket için gerekli hormonları salgılamasını mesajlarken büyüme hormonlarını da salgılar. Sınırlı glikojen stoklarını bitiren vücudumuz yeni yakıt aramaya başlar ve büyüme hormonu tam bu noktada devreye girerek metabolizmamıza egzersizde kaslara ihtiyacı olduğunu ve yağ stoklarımızı yakması iletir.

ADRENAL (BÖBREKÜSTÜ) BEZLERi

Egzersiz için kritik önemde olan stres hormonlarımız bu bölgede salgılanır. Kortizol vücudumuzun enerji stoklarının yakıt olarak kullanılmasını sağlarken, adrenalin kalbimizin daha hızlı atarak yüksek pompalama ve oksijen taşınmasını kolaylaştırır.

Zindelikler Dileriz…

University of Pittsburgh School of Medicine ve Mayo Clinic Sports Medicine Center tarafından hazırlanan makalelerden derlenmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.