6 Ekim 2013 Pazar

METASTATiK HASTALIKTA EKSiK KALAN BiR EKiM AYINDAMIYIZ ?



Bütün destek ve farkındalığa adanmış olduğu iddia edilen Ekim ayı boyunca kadınların bir kısmının izole edilmiş ve yalnız hissettikleri gözlerden kaçan bir gerçektir ve metastatik meme kanseri ile savaşan kadınların konu dışında bırakıldığının farkındalığına henüz ulaşılamamıştır.

Büyük destek kuruluşlarının konu ile ilgili iddialı organizasyonları varken metastatik tedavi gören kadınların büyük bir bölümü kendilerini neden “dışarıda” hissetmektedir ve Evre IV tanısı zaten yeteri kadar izole edici olduğu halde terk edilmişlik hissini arttıran duygular nelerdir?

“Pembe Kurdele“ kültürü ve kampanyaları düzenlenen etkinlikler ile meme kanseri farkındalığına katkıda bulunmuş ve yıllar içerisinde gerçeklerin yüzeye çıkmasına büyük katkı sağlamıştır. Günümüzde ise pembe kurdele kültürünün temsil ettiği değerlerdeki bazı başarısızlıklar hoşnutsuzluklara yol açmaya başlamış ve metastatik hastalık ile yaşayan kadınlara yönelik ilgi eksikliği bu konudaki en önemli faktörlerden biri olmuştur.

Pembe Kurdele konsepti genelde iyi hissettiren hikayeler içermekte, medya açısından ise meme kanseri üzerine mutlu bir ifade yerleştirmek anlamını taşımaktadır. Bunda bir sorun yoktur, herkes mutlu hikayeleri sevmektedir fakat iyi hissettiren hikayeler mutlaka bir gerçeklik dozu ile takviye edilip denge sağlanmalıdır. Bunun anlamı yaşamının bir noktasında metastaz tanısı konulan ve tedaviler ile yaşamına devam etmesi gereken bir bölüm kadının Ekim ayı içerisinde “Yaşasın Pembe” hayat stilini hissedemeyeceğinin anlaşılmasıdır.

O halde Ekim ayı içerisinde başka hangi gerçeklerin farkındalığı oluşturulabilmektedir?

1* Meme içerisinde kalıp hiçbir hayati organa ulaşmayan bir meme kanserinden hiç kimsenin hayatı riske girmemektedir.

2* Metastatik meme kanserinin tedavi süreci hayat boyu devam etmekte ve hastalığı kontrol altına alarak hayat kalitesini yükseltmeye odaklanmaktadır.

3* Meme kanserinde erken teşhis bir garanti değildir ve istatistiki olarak erken evre meme kanseri hastalarının % 20-30 luk bir kesimin Evre IV olacağı belirlenmiştir. Çok başarılı bir tedavi ve takip süreci sonrasındaki 5 – 15 yıl içerisinde bile metastaz ortaya çıkabileceğinden tedavi sonrası hayat stiline HERZAMAN AZAMi dikkat etmenin farkındalığının arttırılması gerekmektedir.

* Metastatik meme kanseri tedavisi hakkında fazla istatistik bulunmamakta çünkü her hastada tedavi yöntemi ve ilerleme farklı olmaktadır. Bunun yanında metastatik tanı kesin bir hayat riski anlamını taşımamakta ve birçok kadın üretici ve uzun hayatlar yaşamaktadır.

* 13 Ekim günü A.B.D. de “Metastatik Meme Farkındalığı” günüdür ve ülkemizde de hem hastalığı yaşayanlar hem de yakınları için ulaşılabilen kaynakların arttırılmasına ihtiyaç bulunmaktadır.

Birçok kişi sessiz ve başka yöne bakıyor olsa da asıl gerçek Ekim ayının tüm meme kanseri farkındalığını yansıtmadığıdır. Metastatik farkındalığın ele alınmadığı bir farkındalık eksik bir farkındalıktır.

Zindelikler Dileriz…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.