KONSERVE GIDALAR VE METAL KUTUDAKi iÇECEKLERDEN GELEN BPA
BPA,
bisfenol A, belirli polikarbon plastikler aracılığı ile maruz
kaldığımız bir kimyasaldır ve meme kanseri, prostat kanseri, kilo alımı
ile fertilite gibi pek çok sağlık probleminin sorumluları arasında
gösterilmektedir. Östrojen hormonuna benzer kimyasal yapısı nedeniyle
endokrin disrüptör (çevre bozucu) olarak tanımlanan BPA, vücudun doğal
hormonal sistemi ile etkileşime girerek östrojen ile bağı bulunan meme
ve prostat kanseri açısından risk oluşturabilmektedir.
BPA dan
korunmak için elinizden geleni yapıyor, BPA-içermeyen ürün kullanmaya
çalışıyor ve suyunuzu cam içerisinde içiyor olabilirsiniz fakat BPA hiç
tahmin etmediğiniz bir ürün grubunun içerisinde de bulunmaktadır ve
bunlar teneke/metal kutulardaki konserve ve içeceklerdir.
Metal konserve ve içecek kutularının iç yüzeyinde bozulma ve
bakterileri önlemeye yönelik kullanılan epoksi kaplama yüksek oranda BPA
içermektedir. Harvard School of Public Health araştırmacılarının
Journal of the Medical Association (JAMA) Kasım 22, 2011 sayısında
yayımlanan araştırmalarında taze yiyecek, içecek tüketen kişilere oranla
günde tek öğün metal kutulanmış konserve veya içecek herhangi bir ürün
tüketenlerin kan tahlilinde beş gün içerisinde % 1221 (yüzde
binikiyüzyirmibir) oranında bir üriner-PBA artışı olduğu açıklanmıştır.
Bu geçici yükselme 2 günlük bir detoks süreci sonrasında düzeliyor gibi
gözükse de hergün düzenli bir şekilde metal kutuda tenekelenmiş içecek
veya konserve yiyecek tüketen kişilerde BPA oranının yüksek bir düzeyde
kalacağı düşünülerek yeni araştırmalar ve üreticilerin kutu içi
kaplamalarda BPA kullanımından vazgeçirilmesi hedeflenmektedir.
Zindelikler Dileriz…
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.