9 Ekim 2013 Çarşamba

KONSERVE GIDALAR VE METAL KUTUDAKi iÇECEKLERDEN GELEN BPA

BPA, bisfenol A, belirli polikarbon plastikler aracılığı ile maruz kaldığımız bir kimyasaldır ve meme kanseri, prostat kanseri, kilo alımı ile fertilite gibi pek çok sağlık probleminin sorumluları arasında gösterilmektedir. Östrojen hormonuna benzer kimyasal yapısı nedeniyle endokrin disrüptör (çevre bozucu) olarak tanımlanan BPA, vücudun doğal hormonal sistemi ile etkileşime girerek östrojen ile bağı bulunan meme ve prostat kanseri açısından risk oluşturabilmektedir.

BPA dan korunmak için elinizden geleni yapıyor, BPA-içermeyen ürün kullanmaya çalışıyor ve suyunuzu cam içerisinde içiyor olabilirsiniz fakat BPA hiç tahmin etmediğiniz bir ürün grubunun içerisinde de bulunmaktadır ve bunlar teneke/metal kutulardaki konserve ve içeceklerdir.

Metal konserve ve içecek kutularının iç yüzeyinde bozulma ve bakterileri önlemeye yönelik kullanılan epoksi kaplama yüksek oranda BPA içermektedir. Harvard School of Public Health araştırmacılarının Journal of the Medical Association (JAMA) Kasım 22, 2011 sayısında yayımlanan araştırmalarında taze yiyecek, içecek tüketen kişilere oranla günde tek öğün metal kutulanmış konserve veya içecek herhangi bir ürün tüketenlerin kan tahlilinde beş gün içerisinde % 1221 (yüzde binikiyüzyirmibir) oranında bir üriner-PBA artışı olduğu açıklanmıştır.

Bu geçici yükselme 2 günlük bir detoks süreci sonrasında düzeliyor gibi gözükse de hergün düzenli bir şekilde metal kutuda tenekelenmiş içecek veya konserve yiyecek tüketen kişilerde BPA oranının yüksek bir düzeyde kalacağı düşünülerek yeni araştırmalar ve üreticilerin kutu içi kaplamalarda BPA kullanımından vazgeçirilmesi hedeflenmektedir.

Zindelikler Dileriz…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.