17 Ekim 2013 Perşembe

MULTiViTAMiN KULLANIMININ MEME KANSERiNDEN HAYAT KAYBI iLE iLiŞKiSi

MedPage, 11 Ekim 2013
Review: Robert Jasmer, MD; Associate Clinical Professor of Medicine, University of California, San Francisco and Dorothy Caputo, MA, BSN, RN, Nurse Planner

Women's Health Initiative (WHI) verilerinin analizi multivitamin ve mineral kullanan post-menopoz kadınlarda meme kanserinden hayat kaybı riskinin azaldığını göstermiştir.

Tanı konulduğu süreçte zaten düzenli vitamin kullanıcısı olan kadınlarda multivitamin ve mineral takviyesinin kullanımı % 30 düşük hayat riski olarak açıklanmıştır.

Albert Einstein College of Medicine, Bronx, N.Y., araştırmacılarından Sylvia Wassertheil-Smoller, PhD, ve diğer yazarların Breast Cancer Research and Treatment da yayınladığı araştırma sonuçları WHI verilerinin meme kanseri ilk tanısı ile multivitaminler arasında bir ilişki bulunmadığını göstermiş fakat analiz veri tabanını oluşturan yaşları 50 – 79 arasında değişen 161.608 kadın arasında takip edildikleri 7.1 sene boyunca meme kanseri tanısı konulan 8.048 kadından elde edilen veriler ile sonuçlara ulaşılmıştır.

Düzenli vizitler ile multivitamin ve mineral kullanmaya devam ettikleri belirlenen 2.239 kadının 3.358 kişilik multivitamin ve mineral kullanmayan kontrol grubu ile karşılaştırma sonuçları meme kanserinden hayat kaybı riskinde vitamin kullanıcılarının lehine % 30 oranında bir göreceli azalma göstermiştir.

Yazarlar, en büyük faydayı invaziv meme kanseri tanısı konulan post-menopoz kadınların gördüğünü belirterek tedavi sürecinde (kemoterapi ve radyoterapi) vitamin kullanımın kaydedilemediğini ve ilaçlar ile etkileşimlerinin belirlenemediğini bildirmişlerdir.

Kullanılan multivitamin ve mineral içerikleri ile kullanım sıklığı hakkında daha detaylı araştırmalar gerekmektedir ve tanı / tedavi süreci ile sonrasında doktorlarınızın onayı olmadan herhangi bir takviye kullanmamanız özellikle tavsiye edilmektedir.

The Women's Health Initiative araştırmaları National Heart, Lung and Blood Institute tarafından fonlanmaktadır.

Zindelikler Dileriz…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.