2 Ekim 2013 Çarşamba

ANA HATLARI iLE METASTATiK RiSK OLUŞTURAN MEME CA TANI EVRE VE TÜRLERi



Yüksek risk içeren veya metastatik meme kanserinin tanı kriterini tarif edebilecek farklı yollar bulunmaktadır. En geniş kapsamda kullanılan metod ilk teşhiste benzer öngörüler yapılan hastaların gruplandırılması olup “TNM” sistemi olarak adlandırılmaktadır. T = Tümör Büyüklüğü, N = Lenf Nodu Durumu, M = Uzak Bölgede Metastaz olan ana kriterler menopozal durum, östrojen reseptörleri, patolojik değişkenler ve tümör grade ile birleştirilerek doktorların tedavi planının ana hatlarını oluşturmaktadır.

Genel olarak Evre I kabul edilen küçük ve lokalize meme kanserleri metastatik nüksetmeden daha uzakta duruyor kabul edilirler. Daha büyük tümör ebadı ve/veya aksiler lenf nodlarında da görüntülenen Evre II ise daha yüksek bir risk grubunda kabul edilmektedir.
Evre I ve II tanısı almış meme kanserlerinin % 50’ den fazlası nüksetme yaşamamaktadır fakat bu istatistik tümör histolojisi ve seçilen adjuvan tedavi şekline göre farklılık ta gösterebilmektedir. Araştırmalara göre nüksetme oranları Evre I için % 20-30, Evre II için % 40-60 ve Evre III için % 90 aralıklarında kabul edilmektedir. Nüksetmelerin % 75 lik bir kısmının tanıyı takip eden ilk 5 yıl içerisinde gözlemlendiği kabul görse de son araştırmalar adjuvan terapinin daha geniş kullanımının bu tarih sınırını gerilere attığını göstermiştir.

İlk teşhis anında meme sınırlarının dışına yayıldığı tesbit edilen meme kanseri ya Lokal İleri (Evre IIIA-B) ya da Uzak Metastaz (Evre IV) olarak derecelendirilir. Evre III tümörler; 5 cm’ den büyük veya herhangi bir ebatta olup göğüs duvarı ya da cilde ulaşmış veya herhangi bir ebatta olup birbirlerine ya da çevreleyen dokuya ya da internal mammaria lenf nodlarına yayılmış olan tümör grubudur.

Oldukça nadir olarak görülen fakat agresif ve hızlı yayılımıyla dikkati çeken inflamatuar meme kanseri meme dışına sıçrama yapmamış olsa dahi Evre IIIB ve metastatik oluşuma yatkın kabul edilmektedir. Ayrıca invaziv meme kanseri tümörlerinin %25-30’ unu oluşturan HER2 tür meme kanseri de agresif gruba dahildir.

Zindelikler Dileriz…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.