10 Eylül 2013 Salı

ÜÇLÜ NEGATiF TÜRDE “iKiNCiL” KANSER TANISINDA TAMOKSiFEN UMUDU

Bilindiği gibi meme kanserlerinin ortalama olarak % 15’ ini oluşturan “Üçlü Negatif” türde meme kanseri hiçbir reseptör (östrojen, progesteron ve HER2) bulundurmamaktadır ve tedavi olarak kemoterapi hedeflenmektedir.

Yeni araştırmalar ise “Üçlü Negatif” türde bulunmadığı düşünülen östrojen reseptörünün iki farklı formu bulunduğunu göstermiş ve araştırmacılar Şubat 2013 tarihi itibari ile 20 mg tablet tamoksifenin üçlü negatif türdeki meme kanserinin metastatik ya da ikincil oluşum riski üzerindeki etkilerini incelemeye alacak klinik denemelere başlamışlardır.

İki değişik formdaki östrojen reseptörleri; Östrojen Reseptör Alfa (ER α) ve Östrojen Reseptör Beta (ER β) dır. Araştırmalar sonucunda üçlü negatif meme kanserlerinin % 20’ sinin ER β (+) pozitif olarak bulunması uzun yıllardır hormon pozitif meme kanseri terapisinde kullanılan tamoksifenin ER β pozitif reseptörü bulunan üçlü negatif meme kanseri türünde de efektif olabileceği teorisini oluşturmuştur.

İkincil kanser tanısı konulan üçlü negatif meme kanseri hastalarından tümör örnekleri yeniden patalojik incelemeye alınarak ER β + olarak değerlendirilen gurupta yer alan ve kemoterapi ve/veya radyoterapi uygun görülmeyen kadınlar 10 değişik hastanede ilk klinik denemelere alınmıştır. Daha geniş guruplar ile çalışılması ve ayrıca ER β + (pozitif) erken evre üçlü negatif meme kanseri tedavisi üzerinde de araştırmalara başlanması için (SORBET) klinik deneme sonuçları beklenmektedir.

Zindelikler Dileriz…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.