7 Eylül 2013 Cumartesi

“KENDi KENDiNE MEME MUAYENESi “ iÇiN EK BAZI BiLGiLER

 
“Pembeye ve Hayata” projesi A.B.D. National Breast Cancer Coalition (NBCC) çalışmaları ve “Breast Cancer Deadline 2020” projesindeki gelişmelerin takipçisi olarak bazı hassas konulara NBCC önerileri doğrultusunda yer vermeye çalışmaktadır.
NBCC önerilerinin baz alındığı kurumlardan biri kısaca USPSTF kısaltması ile tanınan U.S. Preventive Services Task Force (Birleşik Devletler Koruyucu Hizmetler Çalışma Kolu) dur.

USPSTF edinilmiş bulunan kanıtların değerlendirilmelerinin ışığında BSE “Breast Self Exam” yani kendi kendine meme muayenesinin hanımlara öğretilmesini tavsiye ETMEMEKTEDiR.

Konu üzerindeki en büyük araştırma laboratuvarı olan Cochrane Collaboration ve diğer araştırmalardan elde edinilen kanıtlar ikna edici bulunmamış ve 2009 senesi Aralık ayından itibaren tavsiye kaldırılmıştır. Tavsiyenin kaldırılmasının amacı kesinlikle “öğretmeyiniz” anlamında değil, aşağıdaki konulara dikkat çekmek içindir;

1. Standart klinik muayene / tarama prosedürü ile kontrol altında tutulan çok büyük katılımlı iki grup kadın arasında bir gruba “Kendi kendine meme muayenesi” öğretilmiş, diğer gruba öğretilmemiştir. Araştırmalar sonucunda iki grup içerisinde tanı konulan kanserlerin evrelerinde hiçbir fark bulunmayacağı, kendi kendine muayenenin erken teşhisi destekleme yönü üzerinde yeterli derecede kanıt bulunmadığı görülmüştür.

2. Bunun yanında kendi kendine muayene de yapan grup kadınlarda çok büyük bir oranda “YANLIŞ POZiTiF” tanı hissi ve buna bağlı “gereksiz” biyopsiler ve taramaların oluşturduğu riskler (psikolojik sorunlar, gereksiz radyasyon ve ağrı/acı v.b.) ortaya çıkmıştır. Bu risklerin zararının kendine kendine kontrolün yararından fazla bulunması tavsiyenin kaldırılmasındaki etkenlerdendir.

3. Kadınların kendi hassas bölgelerini iyi tanıdıkları fakat el ile kontrolde bulunan kitlelerin büyük bölümünün aslında öğretilmiş bulunan “Kendi kendine meme muayenesi” sırasında değil giyinme yada duş alma gibi günlük aktiviteler sürecinde hissedildiği belirlenmiş, öğretinin gereksizliği kaydedilmiştir.

Doktorlarınızın yapacağı klinik muayenelere ağırlık vermeniz, genetik riskinizi de göz önünde bulundurarak doktorunuzdan rutin taramalarınızın zamanlarını öğrenmeniz ve kesinlikle aksatmamanız yararınızadır.
Birçok hekimimizin de önerdiği şekilde “Kendi kendine meme muayenesi” yapmanızın hiçbir sakıncası yoktur ve yazımız sadece bazı riskler hakkında NBCC’ nin Ağustos 2013 ek bilgilendirmesinin paylaşımı amaçlıdır.

Zindelikler Dileriz...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.