2 Eylül 2013 Pazartesi

KANSER ve CiNSELLiK



Kanser ile tanışmak, herzamanki seks hayatınızı, arzularınızı ve kendiniz hakkında hissettiklerinizi değiştirebileceği halde artık seksi bir kişi olmadığınız anlamına gelmez.

Kanser ve tedavisi;
* Cinsel tepkiler için gerekli olan önemli hormonların üretiminde,
* Seks’ ten zevk almak ve vermek için gerekli fiziksel performansta,
* Kendi vücudunuzu nasil gördüğünüz hakkındaki kişisel fikirlerinizde,
* Korku, üzüntü, kızgınlık ve mutluluk duygularınızda,
* Ve ilişkiniz içerisindeki rollerinizde değişiklik yaratabilir.

Yine de kansere ve tedavisinin yan etkilerine rağmen cinselliğinizi geliştirmeye veya yenilemeye çalışmalısınız. Duygularınızı, endişelerinizi ve partnerinizle yapmak istediklerinizi tartışmak seks hayatınıza yardımcı olacaktır. Konuşmamak ise sadece hüsran ve karmaşa yaratacaktır.

* Cinsel aktiviteye devam etme ile ilgili korkularınızı partnerinizle açıkça konuşun. Partnerinizin ne düşündüğünü tahmin etmek zorunda kalmamak için dürüst ve açık tartışabilmek önemlidir.
* Partnerinizin ne hissettiğinizi bilmesini sağlayın – kendinizi sekse hazır hissettiğiniz zamanları, tercih edeceğiniz seviyeyi, değişiklik istediğiniz zamanı ve size mutluluk verebilecek şeyleri,
* Partnerinizin sizi incitmekten korkması veya çok istekli gözükmek istemeyebileceği gibi duygularını anlamaya çalışın,
* İlk başlarda sadece sarılmalar veya duygusal masajlarla başlanabileceğini unutmayın,
* Geleceği planlamaktan korkmayın, bu kendiliğinden oluşacak romantizmi azaltır gibi gözükse de doğru zamanı seçmek halsiz zamanlarınız ve ağrılı zamanlarınız konusunda yararlı olacaktır,
* Partnerinize hangi bölgelerinizin dokunmaya hassas ve hangi bölgelerinizin acı verici olduğunu anlatın ya da gösterin.
* Eviniz, partnerinizle birlikte kanser ve tedavisi için çokca vakit geçirdiğiniz bir yer ise, bazı ”randevu”larınız için dışarıda farklı bir yer rezerve edin. Tedaviniz bitti ise, yatak odanızı yeniden dekore edin veya biraz değişiklik yaratmayı düşünün,

Ama en önemlisi.. Sabırlı olun, kendinize ve partnerinize zaman tanıyın. Sizi seven ve sabırlı bir partner ile zaman içerisinde yapacağınız pratiklerle yeni rollerinize alışarak bu “yeni normal” yaşantınızda kendinize güveninizin yerine geleceğini hiçbir zaman unutmayın.

Kaynak: Cancer Council Victoria: Melbourne 2010, Sexuality and Cancer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.