20 Eylül 2013 Cuma

MEME KANSERi RADYASYON TEDAViSi TERS YÖNEMi DÖNECEK?

Radyasyon terapisi yüksek enerjili ışınlar ile meme kanseri hücrelerine karşı savaşmakta fakat bu ışınların kalp ve akciğerlerin sağlıklı dokularını hedef alabildikleri de görülmektedir. Kronik kalp hastalıklarından öksürüğe kadar uzanan yan etkileri engellemek için ise araştırmacılar tedavi şekillerini geliştirme üzerine çalışmalara devam etmektedirler.

“Journal of the American Medical Association” da 5 Eylül 2013 tarihinde yayınlanan araştırmada New York Üniversitesi Tıp Fakültesi NYU Kanser Enstitüsü Radyasyon Onkolojisi Direktörü Dr. Silvia Formenti, % 79’ u invazif meme kanseri tanısı almış (yarısı sol, diğer yarısı sağ meme) ve yaş ortalaması 56 olan 400 hasta üzerinde (her iki pozisyonda da) yaptıkları BT simülasyonlarında yüzleri üzerine yatan hastaların akciğer ve kalplerini sırt üzeri yatanlara göre radyasyondan daha fazla koruduklarının belirlendiğini açıklamıştır. Tüm hastalarda akciğerler radyasyondan daha fazla korunurken, sol tarafından tedavi gören hastalarda ayrıca kalbin de korunduğu belirtmiştir. Nispeten daha ufak meme boyutuna sahip olan % 15 oranındaki hanımlarda ise pozisyon değişimlerinde belirgin bir fark görülmemiştir.

Duarte, Kaliforniya’ da bulunan “City of Hope” İleri Kanser Kliniği Radyasyon Onkolojisi Profesörü Dr. Nayana Vora ise araştırmaya katılanların sadece % 15 lik bir bölümünün lenf nodu problemleri olduğunun altını çizerek sırt üzeri pozisyonlamanın kanserin lenf nodlarına sıçramadığı durumlarda daha iyi sonuç vereceğini düşündüğünü belirtmiştir.

Daha fazla katılımlı yeni araştırmalar ile kanıtların sağlamlaştırılması ve bu pozisyonda da hastalara sırt üzeri yatmanın konforunun sağlaması için çalışmalara başlanması gerekliliği çalışma yazarları tarafından not edilmiştir.

Zindelikler Dileriz…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.