25 Eylül 2013 Çarşamba
KANSERiN UZUN KUYRUĞU VE “YENi NORMAL” HAYATA YOL HARiTASI
Kemoterapi sonrası aile, arkadaşlar ve iyi bir dilek dilemek isteyen dostlardan duyulan söz genellikle şudur; “Şükürler olsun.. Artık bitti.. Hayatına kaldığın yerden devam edebilirsin...”
Evet kemoterapi bitmiş olabilir fakat tedavi edilen kişi bilir ki; sonraki yol çok da düz ve belirgin değildir. Arkadaşlar ve yardımcı olmak isteyen hasta yakınlarının hiç unutmaması gerekenler ise artık bazı değişiklikler oluşmuş olduğudur...
ENGEBELi HAYATA GPS
Cerrahi müdahalae, kemoterapi ve radyoterapi sonrasındaki “Yeni Normal” kavramı nedir? Kanserin tipine ve tedavi bölgesinin lokasyonuna bağımlı olsa da bu kavramı tam olarak anlayabilmek için tedavinin bazı geri tepkilerine göz atmak gereklidir;
KEMO BEYiN
Uzun yıllardır önemsiz gibi gösterilmiş olsa da yakın zamanlı araştırmalar “kemo beyin” kavramının kanser tedavisi sonrası deneyimlenebildiğini kanıtlamıştır. Kentucky Üniversitesi Chandler Tıp Merkezi ve Moffit Kanser Merkezi kemoterapi veya radyoterapi tedavisi gören 313 kadın üzerinde araştırma yapmışlar ve bu araştırma sonuçlarını yaşlara göre ayrıştırarak kanser dışı hastalık tedavisi gören bir kontrol grubu ile kıyaslamışlardır. Her iki grup tedavi sonrası 6. ve 36. aylarda beyin işlev hızı, yönetimsel fonksiyonalite ve kelime ile ifade etme becerisi açısından değerlendirilmiş ve kemoterapi grubu sonuçlarının daha olumsuz olmasının yanı sıra radyoterapi grubunun da yakın olumsuz sonuçlara sahip olduğu açıklanmıştır. Kanser dışı hastalık tedavisi gören kontol grubunda bilişsel fonksiyonlar zaman içerisinde tekrar gelişim gösterirken her iki kanser tedavi grubunda ise gelişme görülmemiştir.
Diğer araştırmalarda ise bazı tiürde MEME KANSERinin kemoterapi kombinasyonunda kullanılan cyclophosphamide, methotrexate, and 5-fluorouracil’ in “kemo beyin” etkileri gözlemlenmiştir.
FARKLI KEMOTERAPİ KOMBiNASYONLARININ FARKLI ORGANLARA ETKiSi
Kemoterapi kanser hücrelerini yok etmek için uygulanıyor olsa da değişik organların hücreleri üzerinde de zararlı etkileri bulunmaktadır. Örneğin meme kanseri ve daha pek çok benzer tedavi için kullanılan Adriamycin kalp kası hücrelerine hasar verebilmektedir. Uzun zamanlı etkileri arasında zayıf bir kalp ve ortalama % 10 luk bir grupta infertilite sonuçları görülmüştür.
Bir başka kemoterapi ajanı Cisplatin işitme sistemi, böbrekler ve mesane bölgelerine zarar verebilmektedir. Cytoxin veya cytophosphamide ise ikincil kanser yaratabilme riski taşımaktadır.
Birçok kemoterapi şekli el ve ayaklarda uyuşukluk, hisssizlik ve yanma yapabilmekte, uzun süreli kabızlık ve kronik yorgunluğa sebep olabilmektedir. Diyabet riski ise oldukça yükselmektedir.
DEPRESYON VE KORKU
Kanser tedavisinden sadece vücut değil düşünce ve akıl sistemi de etkilenmektedir. Birçok kişide nüksetme korkusu uzun süre yok olmamakta, diğerlerinde ise depresyon oluşabilmektedir. Dolayısı ile bir aile bireyi, arkadaş veya dosta kanser süreci ve tedavisi sonrasında destek olmak ya da destek bulmasına yardımcı olmak o kişinin iyileşme sürecinde hayati bir anlam taşımaktadır.
NASIL DESTEK OLMAK GEREKiR?
Siz, sevdiğiniz kişi için herşeyin eskisi gibi olmasıni istemekte çok hevesli olabilirsiniz fakat anlamanız gereken en önemli nokta artık bir “değişim” olduğudur. “Yeni Normal”e ulaşmak öncelikle yeni bir normalin olduğunu kabul etmekle başlamaktadır. Hayat değişmiştir ve sevdiğinizin iyileşme sürecine destek bu değişikliği görmek ve ona göre davranmaktır. Yeni normali kabulleninceye kadar kanser tedavi darbesinin uzun süre sevdiğinizle ve sizinle birlikte olabileceğini bilmek ve yeni hedefinize ulaşacağınız yolu mümkün olduğunca düz ve engelsiz hale getirmek verebileceğiniz en büyük hediye olacaktır. Evet... “Kanserin Uzun Bir Kuyruğu Vardır.”
Zindelikler Dileriz...
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.