19 Eylül 2013 Perşembe

SOĞUK ALGINLIĞI, GRiP VE MEME KANSERi TEDAViSi

Yılın bu zamanı burun çekme, öksürük, ateş, kırgınlık ile başlayan problemleri getirmektedir. Bunun yanısıra aynı zamanda kemoterapi de alıyorsanız gerçekten dikkatli olmanız gereken noktalar da var demektir.

Kemoterapi bağışıklık sisteminizi farklı şekillerde etkiler. Bilinen etkilerinden biri olan kırmızı ve beyaz kan hücrelerindeki belirgin düşüş yüksek ateşe yol açabileceği gibi bazen hospitalize edilmeyi de gerektirebilir. Eğer çevrenizdeki soğuk algınlığı ve grip taşıyan kişiler ile temasınız oluyorsa ciddi bir şekilde hastalanmayı da göze almanız söz konusudur.

Neler yapabilirsiniz?

* EN ÖNEMLi konulardan biri grip aşısıdır. Kemoterapi tedavinizin hangi bölümünde olursanız olun onkoloğunuz ile aşı olmanız konusunu MUTLAKA konuşunuz.
* Çocuklardan kesinlikle uzak durunuz çünkü sağlıklı göründükleri halde soğuk algınlığı veya grip taşıyor olabilirler.
* Bebekler ve tanımadığınız kişiler ile yakın temasınız oluyor ise mutlaka maske takınız.
* Uçak yolculuklarında çevrenizde öksürebilecek, hapşırabilecek kişilerden korunmak için de maske kullanınız ve yakın koltuklarda gözlemlediğiniz bu tip bir yolcu bulunuyor ise uçak personelinden yerinizin değiştirilmesini talep ediniz.
* Ellerinizi takıntılı, saplantılı bir kişymiş gibi devamlı YIKAYINIZ, YIKAYINIZ, YIKAYINIZ.
* Bazı kemoterapi ilaçları ile etkileşimde bulunabileceği için C vitamini tabletleri kullanmayınız fakat mutlaka C vitaminini doktorunuza danışarak sağlıklı ve vitamin zengini yiyeceklerden yeterli miktarlarda almaya çalışınız.
* Evinizdeki ecza dolabınızda antibiyotik stoğu tutmak gibi bir alışkanlığınız varsa ve kemoterapinin herhangi bir sürecinde kendinizi soğuk algınlığı kapmış gibi hissederseniz SAKIN bu antibiyotikleri kullanmaya kalkışmayınız ve HEMEN onkoloğunuzu arayınız. Antibiyotiklerin bakterilere karşı kullanıldığını fakat grip gibi hastalıkların virüsler tarafından oluşturulduğunu ve gereksiz yere kullanacağınız antibiyotiklere karşı vücudunuzun direnç kazanmasının ilerideki bir zamanda bu ilaçların sizde işe yaramamasına yol açabileceğini unutmayınız.
* Bütün gün uzanıp yatmaya kalkışmadan yeterli derecede dinlenerek metabolizmanızın kendisini tekrar şarj etmesini sağlayınız.
* Sağlıklı ve fit olmak için egzersiz yapmaya mutlaka vakit ayırınız.

Zindelikler ve hastalıksız bir kış dileriz...

©1996-2012, Johns Hopkins University & License agreement with Yahoo! Inc. http://health.yahoo.net/ ‘ ten özetlenerek tercüme edilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.