6 Eylül 2013 Cuma

ŞEKERLi YiYECEKLER VE PET (POZiTRON EMiSYON TOMOGRAFiSi) TARAMASI



Çok uzun yıllardan beri kanser hücrelerinin beslenmesi ile şeker (glikoz) arasındaki ilişki bilinmekte fakat şekerli yiyeceklerin yenmesindeki sakınca yeteri kadar dikkatle anlatılmamaktadır.
Bu ilişkiyi farklı ve akılda kalıcı bir noktadan açıklamak gerekirse en iyi yöntem “Acaba kanser bir başka bölgeye metastaz yaptımı?” diye heyecan içerisinde sonucu beklenen PET taramasının aslında “neyi” taradığını açıklamak olacaktır;

PET taraması vücutta kanser bulunup bulunmadığına karar vermek için oldukça efektif bir 3 boyutlu nükleer tarama yöntemidir. Bu taramalar sırasında vücuda verilen biyolojik aktif molekül FDG adı verilen bir glikoz analoğudur. Metastaz ya da kanserli hücre tanısı dokunun absorbe ettiği radyoaktif glikozun yoğunluğuna göre verilir. Taramadan önce saatler boyunca aç kalmanızın istenme nedeni tarama sırasında kan şekerinizin düşük olması gerekliliği ve şeker olmadan büyüyerek yaşayamayan tümörlerin kimyasal olarak glikoza tutturulmuş radyoaktif maddeyi kaparak ışımasının daha kolay anlaşılabilmesidir. Sonuç olarak ana hatları ile; eğer kanser var ise, şeker vardır. PET budur…

Zindelikler Dileriz…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.