4 Eylül 2013 Çarşamba

** TAMOKSiFEN KULLANMAYI BIRAKINCA GELEN ÖLÜMLER ** iNGiLTERE’ DE BUGÜNÜN (4 EYLÜL 2013) BAŞLIKLARI **



Tamoksifen hormon pozitif türde meme kanseri hastalarında tedavi ve korunma amaçlı kullanılan bir ilaçtır. Östrojen hormonunu bloke etme prensibi ile en az 5 yıl (son bazı araştırmalara göre 10 yıl) süre ile kullanılması gereken tamoksifen, meme kanserinin geri dönmesini engellemek ve hayat kurtarmak için reçetelendirilmektedir. İngiltere’ de günün gazeteleri ise bu ilacı kullanmayı bırakmanın yol açtığı “yüzlerce” ölüm üzerine başlıklandırılmıştır.

“British Journal of Cancer” da yayımlanan ve “British Cancer Campaign” tarafından fonlanan araştırmada 1263 kadının tedavi planlarına uyumu ve sonuçları araştırılmıştır. Araştırma sonuçları 10 kadından 4’ ünün planın % 80’ inden azına sadık kaldığını ve bu grup içerisinde kanserin geri dönüşünün çok daha fazla olduğunu göstermiştir.

Tamoksifenin sahip olduğu yan etkilerin tedavi planını terk etme üzerinde çok etkili olduğu düşünülmektedir. Östrojeni durdurduğu için oluşturduğu menopoz-benzeri semptomlar ve diğer dayanması zor olabilen yan etkiler dışında ilacı hergün kullanmanın kanseri hatırlatması ve uzun dönemli bir ilaç olduğu için içilmesinin unutulabilmesi veya aksatılması tedavi planına uyulmamasının başlıca nedenlerindendir.

Başlıklar tedaviyi aksatan kadınları uyarmak ve hormon terapisini bırakma riskinin önemini belirtmek için atılmıştır. Eğer kendi kararınız ile tamoksifeni bırakmış ya da aksatmış durumdaysanız lütfen en kısa sürede sağlık profesyoneliniz ile temas kurarak yeni bir plan oluşturunuz.

Zindelikler dileriz…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.