10 Eylül 2013 Salı
DÜZENLi CHECK-UP’ LARNIZI iHMAL ETMEMENiZ VE YENi SEMPTOMLARI DOKTORLARINIZA RAPORLAMANIZ METASTATiK MEME KANSERiNiN ERKEN TEŞHiSiNDE ÖNEMLiDiR
Bütün kanser türlerinin yayılma potansiyeli ve metastatik oluşuma etki eden birçok faktör vardır. Örneğin; meme kanserinin kemik, karaciğer, akciğer ve beyinde metastaza yol açmasına benzer şekilde farklı kanser türlerinin belirli bölgelere yayıldığı görülmektedir. Bazen metastatik tümör ana tümörden daha önce belirti vererek ilk önce de teşhis edilebilmektedir.
Kanser hücrelerinin agresiflik derecesi, kanserin bünyede bulunma süresi , tümör oluşumu kan desteği olmadan gelişemeyeceği için kanser hücresinin yeni tutunduğu lokasyonda kolay kan bağlantısı sağlayabilme kapasitesi ve ilk tümörün bulunduğu bölge gibi faktörler metastaz oluşumunda etkilidir.
Birçok kişide metastazı belli eden semptomlar erken görülmeyebilir veya farkına varılacak şiddette ve sayıda olmayabilir. Bu nedenle metastatik kanser genelde rutin kontrol ve testler sırasında ortaya çıkmaktadır ve doktorlarınızın öngördüğü kontrollere tamamen uymanızın hayati önemi bulunmaktadır. Yine de metastaz alanının ebadı ve lokasyonuna bağlı olarak aşağıdaki semptomlar dikkatinizi çekip erken teşhis şansı oluşturabilmektedir;
* KEMiKLERDE METASTAZ : Kemik ağrıları (genellikle sürekli hafif donuk bir ağrının aralıklarla keskin acı vermesi şeklinde), kırılma, çatlamalar, kanda yüksek kalsiyum seviyeleri ve sinir yada omurilikte baskıya bağlı batın bölgesi ve bacaklarda uyuşukluk, hissizlik ve güçsüzlük şeklinde fark edilebilir.
* BEYiNDE METASTAZ : Başağrısı, odaklanma, denge ve koordinasyon problemleri ile nöbet veya felç gibi kendisini belli edebilir.
* KARACiĞERDE METASTAZ : Batın ağrısı, bu bölgede şişme veya sarılık şeklinde hissedilebilir.
* AKCiĞERLERDE METASTAZ : Öksürük ve nefes kesikliği şeklinde belirti verebilir.
Bir semptomu doktorunuza raporlarken mümkün olduğunca detaylı tarif etmeniz önemlidir. Karşılaşılan semptomların sıklığı ve şiddeti hakkında notlar tutmak doktorunuzla tartışırken yardımcı olabilmektedir.
Zindelikler Dileriz…
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.