28 Eylül 2013 Cumartesi

KANSER VE iŞ PSiKOLOJiNiZ; YENiDEN iŞ SÜRECiNE UYUM

İş hayatından ne kadar uzak kalırsanız kalın, tedaviniz bittiği andan itibaren her şeyin bir an önce normale dönmesini isteyeceksinizdir. Patronunuz ve iş arkadaşlarınız da sizden aynısını bekleyeceklerdir. Fakat kanserin ağır ve hayat-değiştirici etkileri nedeni ile birçok kişi gibi sizde iş davranış ve önceliklerinizin değişmiş olabileceği gerçeği ile yüzleşebilirsiniz. Eğer işinize kaldığınız yerden devam etmek için hala duygusal ve fiziksel olarak yetkin olmadığınızı düşünüyorsanız aşağıdaki önerilerimizi dikkate alabilirsiniz;

YAVAŞLAYINIZ
Çılgın tempolu işiniz size meydan okumaya başlıyorsa multi-task (çok görevli) işler yerine tek anda tek bir işin sorumluluğunu almaya çalışınız. Acil olmayan e-mail ve telefonlara geri dönüşünüz normalden uzun sürüyorsa bu durumu normal karşılayınız. Bu geçiş periyodu süresince kendinizi eski “siz” ile kıyaslamadan işinizi yeniden yapabileceğiniz konusunda kendinizden emin olmanız üzerindeki stresi azaltacaktır.

MOLALAR ALINIZ
Kendinizi kesinlikle zorlamayınız ve vücudunuzu dinleyiniz. Rutin öğle yemeği molanız dışında ufak ek molalar almaya çalışınız. Mümkünse 10 dakikalığına bile olsa yapacağınız bir yürüyüş süresince alacağınız taze hava zihninizi berraklaştıracak ve enerji seviyelerinizi yükselterek dönüşte masanızda bekleyen işlere daha iyi odaklanmanızı sağlayacaktır.

ÖNCELiKLERiNiZi YAZINIZ
En önemli görevleri bir liste halinde yazınız ve üst sıradakileri bitirmeye odaklanınız. Çalışma ortamınızda iyi hissetmediğinizde öncelikleri tekrar okuyunuz ve “BAŞKA KiŞiLERiN HAYALi YA DA GÜNCEL,GERÇEKDIŞI BEKLENTiLERiNi YAŞAMAK ZORUNDA DEĞiL, SADECE LiSTENiZDEKiLERi BiTiRMENiZ GEREKTiĞiNi” kendinize hatırlatınız.

ALIŞTIĞINIZ ORTAMA ODAKLANINIZ
Tedavi sürecinde işiniz ile ilgili hedeflerinizin değiştiğine ve artık yeni bir kariyer planı yapmanız gerektiğine inanıyorsanız bile yine de bir müddet eski pozisyonunuzu korumaya çalışınız. Yeni bir ortam yerine alışık olduğunuz bir işyeri içerisinde kazanacağınız özgüven gelecekte yapacağınız yeni bir potansiyel iş görüşmesinde size meydan okuyabilecek konuları azaltacaktır.

Zindelikler Dileriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.