28 Şubat 2014 Cuma

RALOKSiFEN’ iN ÜÇLÜ NEGATiF MEME KANSERi TEDAViSiNE KATKI SAĞLAYABiLECEĞi HAKKINDA ARAŞTIRMA



27 Şubat 2104

Oregon Devlet Üniversitesi (OSU) tarafından gerçekleştirilen bir araştırma post-menopoz kadınlarda östeoporoz tedavisi için kullanılan bir ilaç olan Raloksifen’ in bazı tip meme kanserleri için de efektif olabileceğine dair bulgular edinilmesini sağlamıştır.

1997 yılında FDA tarafından post-menopoz kadınlarda kemik kaybının önlenmesi, 1999 da ise östeoporoz için onaylanan Raloksifen, 2007 senesinde yüksek invaziv meme kanseri risk grubundaki post-menopoz kadınlarda riskin azaltılması amacıyla da FDA onayını almıştır. Raloksifen, östrojenin reseptörlere bağlanmasını bloke ederek meme kanseri hücre bölünmesini bastırabilmektedir.

OSU araştırması Raloksifen’ in üçlü negatif tipte meme kanseri için de efektif olabileceğini göstermiştir. Genç kadınlarda daha çok rastlanan ve tüm meme kanserleri içerisinde % 15-20 arasında bir sıklıkla görünen üçlü negatif meme kanseri, reseptörleri bulunmadığından dolayı tamoksifen veya herceptin tedavilerine cevap vermemektedir. Raloksifen ise östrojen reseptörü bulunmayan kanser hücrelerindeki (AhR) aryl hidrokarbon reseptör proteinine bağlanarak kanser hücrelerini öldürebilmektedir.

Araştırmacı Ed O’Donnell, AhR protein oranı yüksek olan kadınlarda yaşam beklentisinin de yüksek olduğunun belirlenmiş olduğunun altını çizmiş, araştırmacı Siva Kolluri ise artık AhR spesifik proteinine odaklı yeni ilaçlar geliştirilebileceğini belirtmiştir. Raloksifen’ in de yeni amaçlar için geliştirilme potansiyeli bulunduğu gözlemlenmiştir.

Tüm araştırma laboratuvar ortamında ER negatif meme kanseri hücrelerinin apoptosis teşviki üzerinde gerçekleştirilmiş olup Raloksifen’ in meme kanseri tedavisindeki güvenliği hakkında henüz bir klinik çalışmaya başlanmamıştır.

Zindelikler Dileriz...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.