16 Şubat 2014 Pazar

ASN-004 MEME KANSERi AŞISI



14 Şubat 2014; news.com.au
Avustralya’ dan bilim insanları tarafından geliştirilen meme kanseri aşısının 5 yıl içerisinde ticari olarak sektörde yer alması beklenmektedir. Burnett Institute’ dan Prof. Ian McKenzie tarafından yapılan açıklamada aşının vücüdun kendi bağışıklık sistemini kullanarak meme kanserinin nüksetmesi üzerinde etkili olduğu ve şu ana kadar 15 yıllık bir süreyi kapsayarak gerçekleştirilen 10’ dan fazla klinik denemede nüksetme üzerinde % 60’ a varan ölçüde başarı elde edildiği belirtilmiştir.

Araştırma ekibi tarafından incelenen “MUCIN-1” adlı protein kanser hücrelerinde normal hücrelerde olduğundan farklı özellik göstermektedir. Ekip tarafından oluşturulan bir şekeri polimeri olan “OKSiDiZE MANNAN” ise bu proteine bağlanarak üzerinde bir kanser antijeni oluşturabilmektedir. Vücuda enjeksiyon ile antijenin dendritik hücrelere (kan dolaşımında bulunan ve kendilerine özgü öldürücü T hücrelerini aktive etmek amacıyla antijenleri belirleyen hücreler) taşınması sonucunda ise bağışıklık sistemi tetiklenerek kanser hücreleri ile savaşması sağlanabilmektedir.

Erken evre meme kanseri tedavisinde yer alan cerrahi müdahale sonrası tümör yükünün azalması immünoterapi için etkili bir zemin oluşturmaktadır. Dokudaki kanserin direkt olarak yokedilmesinde önemli olan CD8+ sitotoksik T hücrelerine (CTL) CD4+ T hücreleri de yardımcı olarak CTL cevabının sürekliliğini sağlamaktadırlar. Bu erken evre, kanser hücrelerinin kan ve/veya lenf yolu ile diğer organlara yayılımını engellemek açısından da kritik bir süreçtir. ASN-004, yüksek immünojenik, ikinci jenerasyon aktif immünoterapi stili olup MUC-1 tanımlamaya bağlı olarak T hücre ve antijen cevabını tetiklemektedir.

Zindelikler Dileriz…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.