18 Şubat 2014 Salı

“KANSER” TANIMLAMASINDA DEĞiŞiKLiK GÜNDEMDE



abcnews.go.com/Health
NCI (National Cancer Institute) için çalışan bir bilgi grubu “kanser” tanımlamasında değişiklik yapılarak yaklaşım, tanı ve tedavi ile ilgili değişim gerektiğini bildirmiştir.

Grup, DCIS (duktal karsinoma in situ) gibi pre-malign meme kanseri durumlarında “karsinoma” kelimesinin çıkartılarak tanının korkutucu olmaktan uzaklaştırılması gerekliliğini açıklamıştır.

American Cancer Society medikal ve bilimsel yöneticisi olan Dr. Otis Brawley bu tanım değişikliği ile hasta ve doktorların gereksiz agresif tedavilerden kaçınarak “yarardan fazla zarar” oluşumunun önüne geçilmesinin amaçlandığını belirtmiştir.

ABD’ de bulunan yaklaşık 12 milyon kanser hastasının % 25 - % 30’ luk bölümünün gereksiz tedavi aldığı konusunda konuşan Dr. Brawley, aslında ön-kanseröz diye bilinen vakaların 1980’ lerde klinisyen ve hasta hakları savunucuları tarafından “kanser” diye adlandırılmaya başlandığını fakat artık eski terimlere geri dönülmesinin gerekliğinin patalojik bulgular ile de daha orantılı olacağını açıklamıştır.

Yeni tanımlamalar ile ilgili haberler sonrasında “ACS Hotline”ı arayan kanser hastalarının soruları doğrultusunda artık “survivor” tanımlaması kapsamında da değişiklikler gündeme gelebilecektir çünkü haber sonrasında arayan bazı hanımlar artık “survivor” olmadıklarını düşündüklerini belirtmişlerdir.

Zindelikler Dileriz…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.