1 Şubat 2014 Cumartesi

D ViTAMiNi TERAPiSi ÜÇLÜ NEGATiF TÜRDE MEME KANSERi iÇiN FAYDA SAĞLAYABiLiR



The Journal of Cell Biology, Saint Louis Üniversitesi araştırmacılarından Dr. Susana Gonzalo ve arkadaşlarının araştırmalarını yayınlayarak üçlü negatif meme kanserinde D vitamini terapisinin faydalı olabileceğini açıklamıştır.

Dr. Gonzalo’ nun araştırmalarında üçlü negatif türde ve BRCA1 mutasyonuna sahip meme kanserinde yeni bir moleküler patika keşfedilmiştir. BRCA1 mutasyonu hücrenin DNA parçalanmalarını onarabilme yeteneği ile hasarlı hücrelerin bölünerek çoğalmasını durdurabilme yeteneğini zayıflatmaktadır fakat araştırmada bir diğer DNA onarım faktörü olan 53BP1 de olabilecek kayıpların da BRCA1 mutasyonlu hücrelerin proliferasyonuna sebep olabileceği bulgulanmıştır. Proteaz katepsin L’ nin 53BP1’ de bir azalmaya neden olduğunun bulunmasının ardından D vitaminin ise bu azalmayı tersine çevirebildiği gözlemlenmiştir. Saint Louis Üniversitesi, Moleküler Biyoloji ve Biyokimya profesörü olan Dr. Gonzalo, kanser hücrelerindeki katepsin L artış mekanizmasının ise henüz tam çözülemediğini belirtmiştir.

Araştırma sonucu olarak katepsin L baskılayıcı ilaçlar ya da D vitamini terapisinin BRCA1 mutasyonlu ya da üçlü negatif tipte meme kanserinde faydalı olabileceği açıklanmıştır ve araştırmalara meme kanseri hastalarından alınacak gerçek doku örnekleri ile detaylı olarak devam edilecektir.

Zindelikler Dileriz…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.