31 Mayıs 2014 Cumartesi

CERRAHi MÜDAHALE SONRASI YARA iZLERi



ABD’ de meme kanseri sonrası yardım hatlarına yapılan aramaların başlıca tartışma konularından biri cerrahi müdahaleden sonra oluşan olası yara izleri hakkında çözüm arayışlarıdır.

Her cerrahi müdahale mutlaka bir ız bırakır fakat bu izin doğası kişiden kişiye farklılıklar gösterebilir. Yaranın dokusu (cilt tipi) olduğu kadar bulunduğu yer de önemlidir.

Bazı yara türlerinden bahsetmek gerekirse;

1. Hiperftrofik Yaralar : Yara izinin kırmızılaşmaşı, kabarması ve kaşıntılı olmasına verilen addır. Düz ve açık renkli bir hale dönmesi birkaç ay sürebilir.

2. Keloid Yaralar : Bu yara türü hipertrofik yara gibi başlasa da zaman içerisinde yükselmeye ve normal doku bölgesine de uzanmaya başlar. Bu tip yaraların tedavi edilmesi gereklidir.

Yara tedavisi konusunda ABD’ de ufak çaplı klinik araştırmalar yürütülmüştür ve uzun dönemde daha geniş kitleler üzerinde çalışılması planlanmaktadır.
Cerrahınız sizlere en doğru bilgiyi verecektir, bununla birlikte aşağıdaki genel tedavi tavsiyeler de dikkate alınabilir;

* Gliserin bazlı hidrojel yapraklar problem yaratan yaralardan korunma ve tedavide kullanılabilir. Dokuyu yumuşatır, düzleştirir, kaşıntı, yanma ve kırmızılığı azaltabilir.

* Silikon bant ya da jel de yaranın iyileşmesinde rol oynayabilir. Doktor veya cerrahınızın yazacağı reçete ile eczanelerden tedarik edilebilir.

* Keloid yaraların ufak boyutta olması durumunda steroid enjeksiyon kullanılarak yaranın düzleşmesi ve yumuşaması sağlanabilmektedir. Bu konuda doktorlarınız gerekli bilgiyi aktaracaklardır.

* Parmak masajı bir yaranın durumunun iyileşmesinde rol oynayabilir. Cerrahi müdahaleden yaklaşık 6 hafta sonra yara iyileşmeye başlayıp ve berelenmeler azaldıktan sonra parmak masajına başlanabilir. Basınç uygulayarak ve parfüm içermeyen bir nemlendirici kullanarak yara üzerinde uygulanacak dairesel hareketler iyileşme sürecine katkıda bulunacaktır. Bu konuda cerrahınız ya da bir uzmandan yardım istenebilir.

* Kişiye özel üretilen elastik bir kılıf/giysi ile basınç tedavisi türleri bulunmaktadır.

* Cerrahi müdahale ile yara dokusu alınabilir fakat bu yeni bir yaraya da neden olabilir.

* Kozmetik kamuflaj uygulanabilir.

Yaralar ile ilgili dikkat etmeniz gereken noktalar da özetle şunlardır;

* Yaralar, özellikle de yeni olanlar, güneşe karşı oldukça hassastır. Uygun bir güneş kremi kullanmaya dikkat etmeniz gerekir.

* Sauna gibi yüksek sıcaklıkta olan bölgeler yaralar için uygun değildirler.

* Bölgeyi sıkıca saracak giysiler yarayı zedeleyip irite edebilir.

* Egzersiz yapıyorsanız esneme ve ağırlık hareketlerinde cildin hassas olan yaralı bölgesine yük bindirmemeye özen göstermeniz gereklidir.

ABD’ de yardım hatlarını arayan kişlerin en fazla sorduğu soru kullanılması gereken kremler ile ilgilidir. Herhangi bir “emollient” ibareli tipte krem ya da yağ uygundur. Yaraya masaj ile yedirmeniz kurumayı engelleyerek yarayı yumuşatacaktır.

Zindelikler Dileriz…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.