21 Mayıs 2014 Çarşamba

MEME KANSERi ALT TiPLERiNE BAĞLI ORGAN METASTAZI ARAŞTIRMASI



Erken evre meme kanserinin moleküler alt tipleri tedaviye cevap için kullanışlı bilgiler versede uzak bölge metastaz tahmini konusunda yolu gösteremediği düşünülmektedir.

Bu konuda Erasmus MC, Josephine Nefkens Enstitüsü Medikal Onkoloji Bölümü, Rotterdam Kanser Genom Merkezi ve Veridex LLC San Diego destekli gerçekleştirilen “Subtypes of Breast Cancer Show Preferential Site of Relapse” adlı araştırmada nüksetme ile meme kanseri alt tipi arasında yeni ilişkiler ve bilgiler edinilerek paylaşılmıştır.

Meme kanserinin ana moleküler alt tplerini kısaca hatırlamamız gerekirse;
LUMINAL A = ER+ ve/veya PR+, HER2-, Ki-67<14
LUMINAL B = ER+ ve/veya PR+, HER2+ veya HER2- fakat Ki67>14
ÜÇLÜ NEGATiF / BAZAL = ER-, PR-, HER2-
HER2 = ER-, PR-, HER2+
NORMAL BENZERi = Hakkında yeterli klasifikasyon yapılmamış bazı küçük tümörler
olarak sıralayabiliriz.

Lenf nodu negatif olan 344 erken evre meme kanseri hastası üzerinde yürütülen araştırmalar sonunda yazarlar meme kanseri moleküler alt tiplerinin spesifik organlarda nüksetme üzerinde tercihler yapabileceğini belirleyerek oluşum yolları üzerinde çalışmaya başlamışlardır.

Resimde görmüş olduğunuz “Meme Ca Tipleri” kolonunda Koyu Mavi bölge Luminal B, Açık Mavi bölge Luminal A, Kırmızı bölge HER2, Turuncu bölge Üçlü-Negatif/Bazal tipi ve Yeşil bölge Normal-Benzeri tipleri göstermektedir.

Henüz netlik kazanmamış ve devamında daha geniş araştırmalara başlanmış olan bu makaleye göre östrojen reseptörünün kemik metastazı ile % 68 lere varan ilişkisi dikkati çekmektedir. Östrojen reseptörü negatif olan hastalarda ise kemiklerde nüks riski % 7 olarak ölçülmüştür.

Bu araştırmayı yayınlamamızın ana amacı meme kanseri tipinizi eğer biliyorsanız vücudunuzun bazı noktalarından gelen sinyalleri daha iyi takip ederek doktorlarınıza vakit geçirmeden raporlamanız ve doktorlarınızın öngördüğü takip prosedürlerine sıkıca bağlı kalmanızdır. Konu ile ilgili daha spesifik bilgiler edindikçe sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.

Zindelikler Dileriz…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.