1 Haziran 2014 Pazar

TANIDIK BiR iLAÇ GENÇ HASTALARDA FERTiLiTEYi KURTARIYORMU?



The New York Times, 30 Mayıs 2014

Over bölgesini geçici olarak kapatan bir ilaç olan goserelin’ in (Ticari ismi Zoladex) genç meme kanseri hastalarında overi kemoterapi hasarından koruyarak bebek sahibi olma şansını arttırdığı açıklandı.

Araştırmacılar tarafından genç meme kanseri hastalarının karşılaştığı en acı verici ikilemlerden biri kabul edilen hayatını kurtaramanın fertiliteye hasar verebilmesi konusunda yeni bir opsiyon olarak görülen goserelin, yapılan klinik çalışmalarda başarı sağlamış görünmekte ve kemoterapi sürecinde goserelin enjeksiyonu yapılan kadınlarda yalnızca kemoterapi gören gruba göre yüksek fertilite oranları kaydedilmekte.

Bugün (Cuma), ASCO (American Society of Clinical Oncology) yıllık toplantısında konuşan araştırma yazarı Cleveland Clinic’ den Dr. Halle Moore, premenopoz dönemdeki hastaların kemoterapiye başlamadan önce bu yeni opsiyonu değerlendirmeleri gerektiğini belirtti.

Şu anda genç meme kanseri hastalarının bebek sahibi olma şanslarını arttıran yöntem vitro-fertilizasyon ile yumurtaların alınarak dondurulması ya da embriyo yaratılarak dondurulması olup yüksek maliyetli bir işlemdir. Bazen de kadınların çok acil kemoterapiye başlaması gerektiğinden işlem için gereken 2 – 3 haftalık süre bulunmamaktadır. Aylık goserelin (veya benzer gonadotropin salıverici hormon agonisti) enjeksiyonu ise çok daha ucuz ve kolay bir alternatif olarak karşımıza çıkmaktadır.

Araştırma NIH (National Institutes of Health) tarafından fonlanmış ve 49 yaşın altında premenopoz dönemde olan 257 hasta ile çalışılmıştır. Kemoterapi başlangıcından iki yıl sonra yapılan değerlendirmede goserelin kullanan grup içerisinde sadece % 8 lik bir oranda over problemi kaydedilmiştir. Kullanmayan grup içerisinde bu oran % 22 olarak ölçülmüştür. Araştırmada beklenmeyen bir bulgu da goserelin’ in 4 yıllık istatistik süreci içerisinde hayatta kalma oranını da yükselttiğidir. Yalnızca hormon reseptörü NEGATiF olan kadınlar ile çalışılmış, reseptörü pozitif olanların tamoksifen kullanımına bağlı olarak uzun yıllar hamile kalmayacağı düşünülmüştür.

Goserelin’ in overleri nasıl koruduğu hakkında tam bir açıklık yoktur fakat yapılan spekülasyonlar overlerin daha az aktif hale gelmesi ile kendisini kemoterapiden koruyabildiği üzerinedir. Dezavantajı goserelin’ in geçici bir post-menopoz koşul yaratarak sıcak basması ve diğer semptomları yaratabilecek olmasıdır.

Zindelikler Dileriz...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.