4 Mayıs 2014 Pazar

ANTiBAKTERiYEL SABUNLARDA MEME KANSERi TEHLiKESi



Bazı üreticilerin sabun, diş macunu gibi ürünlerde antimikrobiyal ajan olarak kullandıkları “triklosan” ve “oktilfenol” maddelerinin insanlarda meme kanserine hücrelerinin gelişimini teşvik ettiklerine dair yeni kanıtlar ortaya çıkmıştır.

American Chemical Society tarafından yayımlanan Chemical Research in Toxicology’ nin 24 Nisan 2014 tarihli makalesinde meme kanserine yol açan hormonal dengesizlikler üzerinde yapılan çalışmalarda EDC adı verilen endokrin bozucu kimyasalların da hormon gibi davranabildiği ve meme kanseri hücrelerini destekleyebileceği açıklanmıştır.

Bu EDC’ ler içerisinde antibakteriyel – antiseptik sabun ve kozmetik ürünlerinde ağırlıklı kullanılan triklosan ve boyalar ile plastik ürünlerde görülebilen oktilfenol üzerinde ciddi belirsizlikler oluşması ve araştırmalarda yer alan kişilerin % 75’ inin idrarlarında bu maddelere rastlanması sonucunda bazı üreticilerin ürünlerinde bu maddelerden vazgeçmeye başladıkları da belirtilmiştir.

Kullandığınız antibaktriyel ürünler ve özellikle sabunlarda bu maddelerin bulunmamasına özen göstermenizi hatırlatır, zindelikler dileriz...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.