28 Mayıs 2014 Çarşamba
MEME KANSERi TEDAViSi ECZA DOLABINIZDA MI?
The New York Times, 21 Mayıs 2014
Yazı; Michelle Holmes & Wendy Chen @ Harvard Tıp Fakültesi
Kadınları en çok etkileyen kanser türü olan meme kanseri tedavisine olası bir desteğin hemen hemen her ecza dolabında bulunduğuna inanıyoruz: Aspirin.
2010 senesinde “The Journal of Clinical Oncology” de yayımlanan çalışmada çeşitli nedenlerle haftada en az bir tablet aspirin kullanan kadınların meme kanserine bağlı hayat kaybı riskinin % 50 düştüğü açıklanmıştı. 2012 senesinde ise İngiliz araştırmacılar farklı klinik araştırmalardan elde edilen sonuçları birleştirerek aspirinin kalp hastalıklarından korunma dışında meme kanserinden ölüm riskini de azalttığını açıklamışlardı.
Peki, şu ana kadar araştırmaların altın standardı olan “Randomize Klinik Araştırma” lara neden geçilmemiştir sorusuna cevap vermek ise hiç de zor değildir. Klinik araştırmalar laboratuarlar tarafından geliştirilen çok yüksek kar beklentili ilaçlar için gerçekleştirilirler, oysa ki hiç kimsenin aspirinden para kazanamayacağı ortadadır.
Bu arada teşekkür etmemiz gereken kar amacı gütmeyen bir kurum var; Cancer Research UK; ve bu kurum aspirin ile dört farklı kanser arasındaki ilişkiyi gösterebilecek olan randomize araştırmalara başladı ama maalesef 2025 yılında neticelenmesi planlanıyor.
Aspirin, Hipokrat zamanında bile ağrı kesici olarak kullanılan söğüt kabuğundan geliştirilmiştir. Kanser ile savaşta nasıl çalıştığı hakkında kesin bir bilgimiz bulunmamaktadır fakat enflamasyonu düşürmesinin tümör gelişimini baskılayabileceği, belki tümörü besleyen yeni kan damarı oluşumunu yavaşlatabileceği, belki de ölmesi gerektiği halde büyümeye devam eden yaşlı hücreler ile savaşta yardımcı olabileceği bize bunu düşündürmektedir. Tümü olmasa da bazı tür meme kanseri tümörlerine yakıt görevi yapan östrojeni baskılayabileceği de görünebilecek nedenlerdendir.
Eğer bir klinik araştırmada aspirinin etkili bir tedavi aracı olabileceğini kanıtlayabilirsek bunun yararı en çok düşük ve dar gelirli hasta grubuna yönelik olacak ve aspirinin minimal maliyeti dünya üzerindeki pekçok ülkede bulunan milyonlarca kadın için bir fark yaratacaktır.
Aspirin aynı zamanda sıklıkla kullanılan kanser ilaçlarının yan etkileri tolere edemeyen hasta grubu için de bir alternatif oluşturabilecektir. Columbia Üniversitesi araştırmacılarının tamoksifen ve/veya aromataz inhibitörleri gibi hormonal tedavi alan meme kanseri hastalarının yarısının ilaçlarını tavsiye edilen süreden önce bıraktıklarına yönelik araştırmaları bulunmaktadır. “Breast Cancer Action” adlı savunuculuk grubunun konuya yönelik yaptığı anketlere göre bunun en dominant nedeni eklem ağrıları olarak kaydedilmiştir. Aspirinin en tehlikeli ve ciddi görünen yan etkileri ise gastrointestinal kanama ve inmedir fakat oldukça nadir gözlemlenmiştir.
Eğer aspirin gerçekten iş görüyorsa tahminimiz gelişmekte olan dünyada senede 75.000 hayatın kurtulabileceğidir. Hipokrata atfedilen bir söz bulunmaktadır; “Ekstrem tedaviler, ekstrem hastalıklar içindir.” fakat belki de meme kanseri için en basit ilaçlar en güçlü silahlardır.
Çevirenin Notu (ç.n): The New York Times makalesinde bahsedilen 2012 tarihli araştırma Oxford Üniversitesi tarafından gerçekleştirilmiştir ve “The Lancet” da yayımlanmıştır. Araştırmaya göre 3 yıl boyunca günde 300 mg doz alan kişilerde herhangi bir kanser başlangıç riskinde % 25, minimum günlük 75 mg doz aspirini 6 ½ yıl boyunca kullanan hastalarda metastatik kanser riskinde % 36 – 46 azalma kaydedilmiştir. Araştırmada ve American Cancer Society yorumlarında ise aspirinin uzun dönemli kullanımının yan etkileri olabileceği uyarısı yapılarak doktorlarınızın onayı olmadan kullanılmaması gerektiği belirtilmiştir.
Zindelikler Dileriz…
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.